به گزارش سایت خبری مدارا: دیدبان نوشت: در حالی که طی هفتههای گذشته سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان موسوم به تروئیکای اروپایی که عضو برجام محسوب میشوند، ایران را به فعالسازی مکانیزم ماشه تهدید کردهاند و اخیرا ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرده است که این کشور به همراه شرکای اروپایی خود تا پایان ماه اوت یعنی کمتر از شش هفته دیگر، در صورتی که پیش از آن توافق محسوسی در زمینه مساله هستهای ایران حاصل نشود، مکانیزم ماشه را فعال خواهد کرد و فردریش مرتس، صدر اعظم آلمان نیز به صورت مشابه، چنین تهدیدی را مطرح کرده است، در چند روز گذشته خبرهایی از قرار گذاشتن برای انجام مذاکره میان ایران و طرفهای اروپایی درباره مباحث مربوط به ساز و کار اسنپبک منتشر شده است.
این خبرها علاوه بر انتشار در رسانههای خارجی، به تایید طرفهای ایرانی نیز رسیده است، به نحوی که روز سهشنبه (۳۰ تیر) اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود اعلام کرد: «نشست ایران و کشورهای اروپایی روز جمعه (۳ مرداد) در استانبول در سطح معاونان وزیر خارجه برگزار میشود.» او همچنین درباره رویکرد ایران در این نشست توضیح داد: «موضوع گفتوگوها روشن است، رفع تحریمها و مباحث مربوط به برنامه هستهای ایران؛ با این تفاوت که ما حتما مواضع خودمان را به صورت روشن بیان خواهیم کرد، خصوصا درباره تجاوز اخیر. کشورهای اروپایی مسئولیت قانونی و حقوقی برای محکوم کردن تجاوزات داشتند و متاسفانه این اتفاق نیافتاد. این جلسه، جلسه مطالبهگرایانه از سوی ایران خواهد بود.»
فعالسازی مکانیزم ماشه، فروش نفت و تجارت ایران را متوقف نمیکند
کامران غضنفری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی درباره فعال سازی مکانیسم ماشه توضیح داد: تهدیدهایی که اروپاییها نسبت به فعالسازی مکانیزم ماشه انجام میدهند، تهدیدهای کاملا بیربطی است، زیرا اول این آمریکا بود که از برجام خارج شد و بعد هم قرار بود اروپاییها به تعهدات خود ذیل این توافق عمل کنند که این کار را انجام ندادند و ایران از توافق برجام بهرهمند نشد. حالا هم که میخواهند با فعال کردن ساز و کار اسنپبک تحریمهای خاصی را علیه جمهوری اسلامی برگردانند، به هیچ وجه وضعیت ما از نظر تحریمی بدتر از آنچه که اکنون هست، نمیشود، زیرا بیشتر تحریمهایی که علیه ما وضع شده، از طرف دولت آمریکا، کنگره آمریکا و اتحادیه اروپا بوده است که همین حالا هم اعمال میشود.
این نماینده مجلس ادامه داد: تحریمهای نفتی، تحریمهای کشتیرانی، تحریمهای مالی و بانکی و بسیاری از تحریمهای دیگر همین حالا توسط آمریکا و اروپا علیه ایران اعمال میشود و ما در همین شرایط کنونی نیز هم نفت خود را میفروشیم هم تجارت خود را با سایر کشورها داریم. اگر هم مکانیزم ماشه فعال شود، بازهم همین وضعیت باقی خواهد ماند و شرایط تحریمی ایران بدتر نخواهد شد. مگر تجارت یا فروش نفت ایران تحت شدیدترین تحریمها که در دوره قبلی همین رئیسجمهور قمارباز برقرار شد، متوقف شده بود که حالا هم بر فرض اگر اروپاییها مکانیزم ماشه را علیه ایران فعال کنند و تحریمهای سازمان ملل را برگردانند، تجارت خارجی ایران متوقف شود؟
وی همچنین تاکید کرد: فعلا قرار است که دیپلماتهای ما با طرفهای اروپایی جلسه بگذارند و موضوعات فیمابین را بررسی کنند. اما اگر اروپاییها بازهم بخواهند به سمت فعالسازی مکانیزم ماشه حرکت کنند، ایران باید از برجام خارج شود تا از نظر حقوقی امکان فعال شدن این ساز و کار وجود نداشته باشد. حتی اگر بعد از آن هم در شورای امنیت سازمان ملل موضوع اسنپبک به تصویب رسید، ایران باید از NPT خارج شود تا نشان بدهد که دستش خالی نیست. در نهایت این طرفهای غربی خواهند بود که متضرر خواهند شد، زیرا آنها تا پیش از جنگ اخیر میتوانستند از طریق آژانس بر برنامه هستهای ما نظارت کنند، اما اگر ایران از NPT خارج شود و تمام همکاریهای خود را با آژانس متوقف کند، وضعیت برنامه هستهای ایران برای غربیها مبهم خواهد شد.
به هیچ وجه نباید به تروئیکای اروپایی اعتماد داشته باشیم
غضنفری با اشاره به برگزاری جلسه روز جمعه میان دیپلماتهای ایرانی و طرفهای اروپایی، گفت: تروئیکای اروپایی تا کنون نهتنها هیچ حسن نیتی به ما نشان ندادهاند، بلکه سوءنیت خود را نیز بارها اثبات کردهاند. در مذاکراتی که قرار است میان ما با آنها شکل بگیرد، ما باید مطالبهگر باشیم و آنها را به دلیل عمل نکردن به تعهداتی که در برجام داشتند، به موضع انفعال سوق دهیم. البته به نظر میرسد مذاکراتی که با اروپاییها خواهیم داشت، به نتیجه نرسد، چون مذاکراتی هم که قبلا با آنها داشتیم، حاصلی نداشته است. مذاکراتی هم که در روزهای منتهی به جنگ ۱۲ روزه با تروئیکای اروپایی داشتیم، عملا فریب اروپاییها برای سرگرم کردن ما بود تا آمریکا و اسرائیل بتوانند به تاسیسات هستهای ما حمله کنند.
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ما به هیچ وجه نباید به تروئیکای اروپایی اعتماد داشته باشیم، زیرا این کشورها بارها نیرنگ و بیصداقتی خودشان را نشان دادهاند و ما باید حواسمان در مذاکرات کاملا جمع باشد؛ به نحوی که دیپلماتهای ما باید در برابر اروپاییها طلبکارانه برخورد کنند، نه این که هرچه آنها گفتند را قبول کنند، چراکه این کشورهای اروپایی بودند که وقتی آمریکا از برجام خارج شد، قرار بود ساز و کاری را فراهم کنند که ایران از خروج آمریکا متضرر نشود، ولی آنها نهتنها این کار را انجام ندادند، بلکه در سالهای بعد خودشان هم تحریمهای شدیدتری را علیه ایران وضع کردند.
اکنون در آتشبس نیستیم، بلکه در وضعیت توقف عملیات جنگی هستیم
غضفری در پاسخ به این سوال که آیا در صورت فعالسازی مکانیزم ماشه و قرار گرفتن ایران ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، سایه جنگ بار دیگر بر سر کشورمان بازخواهد گشت یا خیر، توضیح داد: این اتفاق قطعا شرایط را بدتر از وضعیت موجود نخواهد کرد. ما در جنگ ۱۲ روزه اخیر دیدیم که طرف مقابل ما تنها رژیم صهیونیستی نبود، بلکه آمریکا نیز تمامقد از این رژیم حمایت میکرد و مقابل ما ایستاده بود و انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا و کشورهای دیگر اروپایی نیز در حمایت از رژیم اسرائیل وارد شده بودند و برخی دولتهای منطقه نیز از این رژیم حمایت میکردند.
با فعال شدن مکانیسم ماشه یا قرار گرفتن در فصل هفتم منشور ملل متحد وضعیت بدتر از این نخواهد کرد؛ الان هم در جنگ هستیم
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامهگفت: وقتی همه این کشورها جلوی ما صفآرایی کردند و ما در برابر آنها مقاومت کردیم، دیگر مکانیسم ماشه یا قرار گرفتن ایران ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد وضعیت را بدتر نخواهد کرد. ضمن این که باید توجه داشته باشیم که ما اکنون در وضعیت آتشبس نیستیم، بلکه در شرایط توقف عملیات جنگی هستیم. ما هیچگونه قرارداد کتبی درباره آتشبس با صهیونیستها منعقد نکردهایم و فقط توافق شفاهی درباره عدم ادامه حملات نظامی صورت گرفته است، ولی از آنجایی که رژیم صهیونیستی نشان داده است که به هیچ قول و قراری پایبند نمیماند، ما باید آمادگی نظامی خودمان را به صورت کامل حفظ کنیم.
وی در پایان تصریح کرد: رژیم صهیونیستی نه در غزه به قول و قرارهای خود عمل کرد، نه در لبنان و نه درباره سایر گروههای محور مقاومت. این رژیم بارها نشان داده است که آتشبس را بهسادگی زیر پا میگذارد، بنابراین باید توجه داشته باشیم که رژیم صهیونیستی در اولین فرصتی که پیدا خواهد کرد، مجددا حمله خواهد کرد و مثل مرتبه قبلی، آمریکا نیز حتما پشت سر آن خواهد بود. بنابراین باید خودمان را برای یک درگیری دیگر آماده نگه داریم.