به گزارش سایت خبری مدارا: تسنیم نوشت: محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در نهمین همایش بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر با تأکید بر نقش ترکیبی تصمیمات علمی و حکمرانی، خواستار پیوند دقیق میان تشخیص کارشناسی و تصمیم سیاسی برای حل مسائل کلان کشور شد.
قالیباف با اشاره به اینکه در جمع متخصصان، ترجیح میدهد بهجای ورود به جزئیات فنی، با نگاه مدیریتی و حکمرانی به مسائل بپردازد، گفت: نقش امثال بنده، تنظیم پیوند میان تشخیص علمی و تصمیم سیاسی برای دستیابی به تصمیمات حکیمانه و کارآمد است.
رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنان خود به مناسبت سوم و چهارم خرداد، سالروز آزادسازی خرمشهر و روز مقاومت مردم دزفول، ضمن گرامیداشت این ایام، اظهار داشت: در دوران دفاع مقدس، در دزفول و خرمشهر روزهایی را پشت سر گذاشتیم که ابتداییترین امکانات را برای دفاع در اختیار نداشتیم. حتی خرید سیمخاردار با مشکل مواجه بود. اما با ایمان به سنتهای الهی، با همان دستهای خالی توانستیم خرمشهر را از اشغال دشمن آزاد کنیم.
وی افزود: سنتهای الهی، یعنی قوانینی تغییرناپذیر که مشمول تبصره و ماده و نسخه جدید نمیشوند، در پیروزیهای ما نقش داشتند. آنچه رزمندگان را به پیروزی رساند، ایمانشان به این اصول بود.
قالیباف با اشاره به محدودیتهای نظامی ایران در زمان جنگ تحمیلی، یادآور شد: تا پایان جنگ، بُرد آتش مؤثر ما از ۱۲ تا ۱۵ کیلومتر بیشتر نبود، اما امروز با همان روحیه و با اتکا به نسلهای بعدی، به یکی از پنج قدرت بزرگ موشکی جهان تبدیل شدهایم.
رئیس مجلس خاطرنشان کرد: بخش عمده این پیشرفتها، حاصل تلاش جوانان دهههای ۷۰ و ۸۰، کارشناسان ارشد و دکترایی است که با پایاننامههای خود در دانشگاهها، به پیشرفت صنعت دفاعی کمک کردهاند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با ارائه مثالی ملموس، گفت: در دهمین سالگرد شهید تهرانیمقدم، در جمع همکاران او گفتم که در شمال اتوبان کرج توان موشکی کشور شکل گرفته، اما در جنوب اتوبان صنعت خودروسازی ماست. تفاوت این دو در بهرهگیری از عقلانیت، خلاقیت و نقش مردم است.
وی با انتقاد از مداخلات گسترده دولت در عرصههایی که مردم میتوانند نقشآفرین باشند، ادامه داد: هرجا مردم حذف شوند و دولت بخواهد همهچیز را خودش انجام دهد، پیشرفت متوقف میشود.
قالیباف به دیدگاه فقهی امام خمینی (ره) اشاره کرد و گفت: رهبر کبیر انقلاب معتقد بودند که دولت فقط در جایی باید ورود کند که مردم نتوانند آن کار را انجام دهند یا آن کار بر زمین مانده باشد. این اصل باید در همه تصمیمگیریهای اقتصادی رعایت شود.
وی یادآور شد: در حوزه انرژی فسیلی رتبه اول جهان را در اختیار داریم اما امروز ناترازی انرژی داریم؛ ماناترازی مدیریتی داریم و در چنین موقعیتی ناترازی انرژی نیز به وجود میآید.
قالیباف ناترازی، نابرابری و خامسوزی را آفت حوزه انرژی برشمرد و ادامه داد: باید به هر کدام از این مسائل به نوعی پرداخت و معتقدم ما یک شرایط در الگوی مصرف داریم و همچنین یک سیاستی در بخش تولید داریم و امروز شاهد هستیم که در صنعت سیمان با توجه به مشکل انرژی چه شرایطی پیدا کردیم و این مشکل سوخت در بخشهای مختلف اثر خود را خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه باید برای ناترازی اولویت بندی داشته باشیم، افزود: وقتی در حوزه سرمایهگذاری دچار محدودیت هستیم باید وقتی حدود ۲ تا دو و نیم برابر استاندارد دنیا انرژی مصرف میکنیم طبیعتاً لازم است که صرفهجویی در مصرف را برای کاهش ناترازی بیشتر مورد توجه قرار دهیم. راهکاری نیست که بخش تولید را تعطیل کنیم.
رئیس مجلس با اشاره به یک میلیارد متر مکعب گاز مصرفی در کشور خاطرنشان کرد: امروز بخواهیم این یک میلیارد را به یک و نیم میلیارد متر مکعب تبدیل کنیم یعنی افزایش ۵۰۰ میلیون متر مکعبی نیازمند سرمایهگذاری بیش از ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار هستیم و ایا این اقدام برای ما مقدور است؟ اما آیا میتوانیم از مصرف ۹۰۰ یلیون متر مکعبی گاز در زمان پیک حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی کنیم؟ میتوانیم در کمتر از ۴ تا ۶ ماه این صرفهجویی را انجام دهیم و این صنعت ما را نجات خواهد داد.
قالیباف احیای تکنولوژی و هوشمندسازی صنایع را یکی از راهکارهای کاهنده مصرف انرژی دانست و گفت: من فرد میدانی هستم و در چند نقطه در زمستان امسال مصرف خانگی را رصد کردم که در یک خانه ۸۵ متری که در روز ۱۲ متر مکعب گاز مصرف میکرد، دو بخاری و یک آبگرمکن وجود داشت و فقط با نصب پلاستیک به پنجرهها و پشم شیشه برای آبگرمکنی که در حیاط واقع شده بود، مصرف این خانه در ۴۵ روز از ۱۲ متر مکعب به ۳.۲ متر مکعب در روز رسید. میخواهم بگویم که الگوی مصرف مهم است.
وی در بخشی از سخنانش تصریح کرد: در ماده ۴۶ برنامه هفتم توسعه به بهینه سازی انرژی و مدیریت راهبردی انرژی توجه داشتیم اصلاحات ساختاری انجام دادیم و این کاملاً متفاوت با سازمان بهینه سازی در گذشته است. و لازم است در بهینهسازی مصرف انرژی کار را به مردم واگذار کنیم، لازم است هم در تولید و هم در مصرف مردم ورود کنند در غیر این صورت محکوم به شکست خواهیم بود.
رئیس مجلس به منابع مختلف در حوزه انرژیهای تجدید پذیر اشاره کرد و گفت: صحبت ما به فرصتهای انرژیهای بادی و خورشیدی در کشورمان معطوف است، چه سهمی با در نظر گرفتن همه شرایط بومی کشورمان از انرژیهای تجدید پذیر در سبد انرژی کشور باید داشته باشیم.
قالیباف در بخشی از سخنانش یادآور شد: یک زمان فکر کردیم گاز بیپایان است و همه انرژی خود را معطوف به آن کردیم؛ همینطور ۹۰ درصد تولید برق کشور را مبتنی بر انرژی گاز دایر کردیم. این در حالی است که دنیا ۱۰ درصد از انرژی گاز استفاده میکند. ما از زغال سنگ چقدر استفاده میکنیم، تقریباً صفر و دنیا حدود ۳۰ تا ۳۳ درصد از این انرژی فسیلی استفاده میکند .۰
وی به اظهارات آمریکایی ها مبنی بر بی استفاده بودن انرژی هسته ای برای ایران گفت: امروز آمریکاییها به ما میگویند که شما انرژی فسیلی دارید و انرژی هستهای نمیخواهید، در انرژیهای فسیلی باید بگوییم که خود آمریکاییها پیشتاز مصرف هستند، مجموعه تولید مصرفشان در حوزه نفت خام روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه است.
رئیس مجلس با اشاره به ۹۸ هزار مگاوات انرژی هستهای در ایالات متحده آمریکا افزود: خود آمریکاییها وقتی بیشترین انرژی فسیلی را مصرف میکنند همزمان از برق هستهای بهرهمند هستند. اینکه به ما میگویند شما دارای انرژی فسیلی هستید نباید به دنبال انرژی هستهای بروید منطقی ندارد، ما باید در نظر بگیریم در سبد انرژیمان اشتباه نکنیم.
قالیباف با اشاره به صحبتهای مالک شریعتی در رابطه با اینکه در برنامه هفتم ۱۲ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر لحاظ شده و دولت برنامه استفاده ۳۰ هزار مگاواتی دارد و خوشحالیم، ادامه داد: به نظرم نباید خوشحال باشیم چرا که این ۳۰ هزار مگاوات پول میخواهد و ما حتماً در منابع محدودیت داریم و اگر در برنامه ۱۲ هزار مگابایت دیدهایم مشخص است که بر اساس توان مالی خودمان این میزان را در نظر گرفتیم و اگر آن را اضافه کنیم باید از جای دیگری حذف کنیم.
وی ادامه داد: منظور ما در برنامه ۱۲ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر بوده است که وارد مدار شود، اگر ۳۰ هزار مگاوات انرژی خورشیدی نیز احداث کنیم که به صورت واقعی آنچه که میتوانیم پایدار در مدار داشته باشیم حدود ۶ تا ۷ هزار مگاوات است در شرایطی است که ۳۰ هزار پنل خورشیدی دایر شود.
رئیس مجلس با اشاره به اینکه متخصصان حوزه انرژیهای نو باید سبد سهم انرژی تجدید پذیر برای کشور را مشخص کنند، ادامه داد: مرکز پژوهشهای مجلس نیز باید این موضوع را پیگیری کند، همچنین سرمایهگذاران نیز باید در این زمینه ورود کنند. هرچند که ما شرمنده آنها هستیم چرا که آنها برق تولید میکنند و ما نمیگذاریم که صادر کنند و تولیدات آنها را دریافت میکنیم و آن قیمتی که باید پرداخت کنیم را هم پرداخت نمیکنیم و اینطور هیچ انگیزهای برای شما باقی نمیماند. متوجه این هستیم و این همان موضوعی است که میگویند باید مردم ورود کنند و انرژی باید بازار خود را پیدا کند.
قالیباف که به مشکلات تولید کنندگان برق کشور اشاره کرد و مورد تشویق حاضران در جلسه واقع شد، گفت: امروز آنقدر که مردم ما برای یک بسته اینترنت مصرف آن توجه و دقت دارند، میخواهم بگویم اگر به اندازه یک بسته اینترنت توجه به انرژی داشته باشیم که چه زمانی آن را تهیه کرده و چطور مصرف کنیم مشکل ما حل میشود. الگوی مصرف اتفاق میافتد. بازار و دقت در مصرف انرژی را دولت نمیتواند ایجاد کند این را فقط مردم قادر خواهند بود که پیادهسازی کنند. ما باید بستر این کار را فراهم کنیم.
وی ادامه داد: دیروز مسئله ای مطرح بود که میخواستند ۲ میلیارد دلار تخصیص دهیم تا خطشکنی کنند و کاری را راه بیندازند و تحویل بخش خصوصی دهند اما من هرچه به قلبم مراجعه میکنم در مییابم که دولت آنچه را که دارد را تحویل نمیدهد چه برسد آنچه را که احداث کند، اصلاً تحویل بخش خصوصی نخواهد داد.
رئیس مجلس با اشاره به عدم تحقق اصل ۴۴ بیان کرد: تنها ۱۱ درصد واگذاریها به بخش خصوصی واقعی بوده است، مابقی از حالتی به حالت دیگر در شبکه دولت تبدیل شده است.
قالیباف خطاب به حاضران در جلسه بیان کرد: هر کجا که حرف ناحسابی میزنم بگویید تا اصلاح شود، گردن ما از مو باریکتر است و این منطق را یاد گرفتهایم که هرجا تصمیم اشتباهی گرفتیم و یا حرف اشتباهی زدیم، بپذیریم و اشتباه را جبران کنیم، مرد آن است که بپذیرد هر بار اشتباه کرد حتماً آن اشتباه را جبران کند حرف مرد یکی نیست حرف مرد دو تا است و اشتباه کرد حتماً اشتباه خود را پس بگیرد؛ اینها واقعیتهایی است که ما با آنها زندگی میکنیم و اگر میخواهیم مشکلات را حل کنیم حتماً باید بپذیریم.
وی در بخشی از سخنانش به قانون تامین مالی تولید و زیرساخت پرداخت و عنوان کرد: نمیدانم حاضران در همایش انرژیهای تجدید پذیر چقدر این قانون را مطالعه کردهاند؟ در پنجم خرداد ماه سال ۱۴۰۳ این قانون را ابلاغ کردیم و فردا دقیقاً یک سال است که این قانون ابلاغ شده، در جمع کسانی که سرمایهگذاری میکنند انگشت شمار افرادی را دیدم که این قانون را مطالعه کرده باشند. در این قانون فرصتهایی فراهم کردیم.
رئیس مجلس با یادآوری اینکه همواره به بانکها به عنوان فرصتهای سرمایهگذاری نگاه کردهایم، ادامه داد: هیچ وقت فارغ از تسهیلاتی که بانکها میدهند به ظرفیتی که در صندوق امانات آنها موجود است توجه نداشتیم، بخشی از ظرفیت و ثروت کشور در صندوق امانات بانکها وجود دارد و اینها خارج از مسیر تولید و ارزش افزوده هستند. قانون تامین مالی تولید و زیرساخت این فرصت را فراهم میکند که آنهایی که حتی یک میلیون تومان و یا ۱۰۰ دلار دارند تا اعداد چند صد میلیون و یا چند صد میلیارد دلار دارند بتوانند به طرق مختلف در موضوعات مختلف سرمایهگذاری کنند.
قالیباف با اشاره به اینکه در جلسه سران در رابطه با امنیت سرمایهگذاری مصمم شدهاند، اظهار کرد: حداقل اینکه بتوانیم به میزان طلبی که دارند در بخش دیگری که بدهکار هستند بدون هیچ بروکراسی کمرشکن کار سرمایهگذاران را پیش ببریم و در این قانون که اشاره کردم این فرصتها وجود دارد.
وی به شورای ملی برای نظام تامین تولید و زیرساخت نیز پرداخت و گفت: اختیاراتی به این شورا دادهایم که در این بخش وزیر اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه، رئیس بورس، رئیس بانک مرکزی و وزیر صمت بتوانند تصمیمات لازم برای سرمایهگذاری را بگیرند و این اختیارات ستاد اقتصادی دولت نیز بیشتر است.
رئیس مجلس با تاکید بر اینکه موانع حقوقی و اداری سرمایهگذاری را حل و فصل کردهایم، افزود: ماده ۱۰۵ قانون برنامه هفتم توسعه یکی از مهمترین مواد این قانون به حساب میآید و عنوان میکند که هرگونه تولید خدمات برای همه دستگاههای دولتی ممنوع است، یعنی دیوان محاسبات ما در مجلس باید به این موضوع توجه داشته باشد که هر کجا که دولت به سمت تولید خدمات رفت این برایش ممنوعیت دارد.
قالیباف ادامه داد: دولت هر خدماتی که نیاز دارد باید خریداری کند. به عنوان فردی که ۱۲ سال در شهرداری بودم به مراتب میگویم که خرید خدمات از تولید خدمات ارزانتر خواهد بود. در شهرداری هرجا تولید خدمات میکردیم مانند حمل و نقل عمومی، اتوبوسرانی و مباحث ریلی به جرات میگویم که سه تا سه و نیم برابر قیمت تمام شده ما گرانتر از بخش خصوصی به ازای هر مسافر در حوزه حمل و نقل عمومی بود. در سال ۱۳۸۶ هر مسافر در حمل و نقل عمومی برای ما ۱۲۵۰ هزار تومان هزینه در برداشت و بخش خصوصی اعلام کرد که هر مسافر برای ما ۲۷۰ تومان هزینه دارد. این تفاوت خدمات دولتی و خرید خدمات از بخش خصوصی است.