به گزارش سایت خبری مدارا؛ سیدابراهیم رئیسی، امروز در سومین نشست خبری خود با رسانه های داخلی و خارجی با ارائه برخی آمار از میزان توارم و رشد اقتصادی و حل مشکلات معیشت مردم ضمن اشاره کنایه آمیز به نامه هشدارآمیز خردادماه سال گذشته ۶۱ اقتصادان درباره جراحی اقتصادی دولت و همچنین وضعیت معیش مردم گفت: یادتان هست که ۶۱ اقتصاددان نامه نوشتند و درباره تورم سه رقمی در جامعه هشدار دادند. من قصد ندارم اعلام کنم که آنها یا اقتصاد نمیدانستند یا دغدغه کشور را نداشتند، من با این ادبیات سخن نمیگویم و حتی با مخالفان هم اینگونه حرف نمیزنم. در برابر عدهای هم بودند که اعلام میکردند اگر با همین اصول و مبانی و سیاستها پیش رویم، میتوان تورم را کنترل کرد.
یک نشست خبری فاقد ارزش های آمارهای صحیح و دقیق اقتصادیِ مختص یک رئیس دولت که ابراهیم رئیسی در آن از یک خبرنگار سوال میکند که رشد نقدینگی باید کاهشی شود. درسته؟
اما ماجرای نامه اقتصادانان کشور به رئیس دولت سیزده چه بود؟ ۲۰ خرداد سال ۱۴۰۱ یعنی سه ماه قبل از آغاز اعتراضات در کشور، ۶۱ نفر از اقتصاددانان طیف نهادگرای اقتصاد ایران طی نامهای از وضعیت اقتصادی و اجتماعی ایران را تحلیل کرده و از سیاستهای اقتصادی دولت موسوم به جراحی اقتصادی انتقاد کردهاند. این جمع از اقتصاددانان ریشه مشکلات اقتصادی را عوامل غیر اقتصادی دانسته و اصلاحات اقتصادی را در گروی افق گشایی در حکمرانی میدانند. در این نامه بیان شد که این سیاست دولت (حذف ارز ترجیحی) که «جراحی اقتصادی» نامگذاری شده، بسیار شتابزده و بدون تمهید مقدمات اجرایی اجرا شده و فقط یک اقدام موقت برای حل مشکل عاجل کسری بودجه و آن را نمی توان برنامه اصلاحات اقتصادی نامید. در این نامه بر خلاف سنوات گذشته چهره های شاخص نهادگرایی ایران مانند محسن رنانی، فرشاد مومنی و عباس شاکری نامه را امضا نکرده اند، اما چهره هایی مانند محمد ستاری فر، حجت میرزایی، بهروز هادی زنوز آن را امضا کردند.
در بخشی از این نامه آمده بود: هشدار ما به دولتمردان این است که وضعیت کشور بسیار شکننده است و اصرار بر حذف یارانه ها در این دوران فلاکت بار، کاسه صبر مردم را لبریز خواهد کرد و نظام و دولت را رویا روی مردم قرار خواهد داد. رویارویی که برای هر دو سوی این مقابله می تواند بسیار پر هزینه باشد. بدیهی است که بعد از بازگشت وضعیت عادی به اقتصاد کشور و بازارهای غذا در سطح جهانی و ایجاد پیش نیازها و لوازم مورد نیاز در کیفیت حکمرانی و برقراری ثبات اقتصاد کلان و کاهش تنش های اجتماعی، می توان بر اساس یک برنامه سنجیده نسبت به انجام اصلاحات اقتصادی از جمله یکسان سازی نرخ ارز و اصلاحات در بازارهای چهارگانه اقتصاد و ساماندهی یارانه های مصرفی اقدام کرد. در آن حالت نیز قطعا حمایت از گروه های آسیب پذیر باید مورد نظر قرار گیرد.
روزنامه کیهان یک روز پس از انتشار این نامه نوشت: ۶۱ تن از بانیان وضع موجود و کسانی که طی ۸ سال گذشته شرایط سخت را به مردم تحمیل کرده بودند، حالا در پوشش اقتصاددان بیانیهای صادر کرده و تهدید کردهاند که تورم ۳رقمی میشود!
روزنامه حسین شریعتمداری همچنین بدون در نظر گرفتن متن نامه نوشت: اکثر کسانی که این نامه را نوشته اند آدم معمولی هستند که به خاطر عضویت در ستاد انتخاباتی آقای روحانی پست گرفته بودند.
همچنین خبرگزاری تسنیم در گزارشی بلند نامه اقتصاددانان را نقد کرده و توصیه آنها را غیرعلمی و خطرناک خوانده است! تسنیم مدعی شد که به سرانجام رسیدن مذاکرات برجام و همچنین قبول FATF برای کشور خطرناک است و این اقتصاددانان با توصیف «گروههای نزدیک به روحانی» نقد کرده است.
حجت میرزایی اقتصاددان و معاون پیشین وزارت کار که یکی از امضاکنندگان این نامه بود همان وقت، در توضیح دلایل نوشتن این نامه گفت که این نامه را خطاب به مردم نوشتیم چون دولت گوشی برای شنیدن ندارد و با تصمیمهای ریسکی، شرایط مردم را به خطر میاندازد.
او اضافه کرد: نویسندگان نامه اخیر به مردم در خصوص مسائل اقتصادی، امیدوارند این نامه بتواند اثربخش باشد و نکاتی که در آن آمده است، همانطور که هست مورد توجه قرار بگیرد و با روی باز و نگاه مثبت با آن برخورد شود. همه ۶۱ اقتصاددانی که این نامه را امضا کردند، امیدوارند این نامه به سیاستهای جاری دولت کمک کند و سیاستهای اندیشیدهتری را در پیش بگیرند، اما اینکه در عمل چه نتیجهای به همراه داشته باشد را نمیدانم.
میرزایی این را هم اضافه کرده بود که: این نامه را خطاب به مردم نوشتیم، چراکه معتقدیم دولت تمایلی برای شنیدن صدای اقتصادانان نداشته و ندارد و با وجود اینکه در زمان انتخابات رئیسی میگفت اقتصاددانان را به خط میکنیم، از پژوهشکده و اندیشکدهها دعوت و استفاده میکنیم، اما در نهایت این اتفاق رخ نداد لذا به نظرم بهتر است گفتگو با مردم انجام شود، که هم حس همدردی با آنها شکل بگیرد و هم از زبان مردم و به صورت غیرمستقیم به دولت گفته شود.
حالا با گذشت بیش از یکسال از انتشار این نامه ابراهیم رئیسی مدعی شده است که آنچه آن ۶۱ نفر پیشبینی کرده بودند رخ نداده و اساساً آنها اقتصاد نمیدانستند. اما آمارهای منتشر شده توسط نهادهای دولتی و نگاهی به وضعیت معیشت و فقر موجود در کشور، خلاف این ادعای آقای رئیس جمهور را به ما نشان میدهد.
طی دو سال گذشته ۱۸ میلیون نفر به جمعیت خطر فقر کشور اضافه شده اند و در تازه ترین آمارها حاکی از فقیرتر شدن مردم است و ۵۷ درصد از جمعیت کشور سوء تغذیه دارند.