به گزارش سایت خبری مدارا: دیدبان نوشت: در حالی که قرار بود روز یکشنبه ۲۵ خرداد، دور ششم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برگزار شود، رژیم اسرائیل از بامداد روز جمعه ۲۳ خرداد حملات هوایی گستردهای را علیه تاسیسات هستهای، مراکز نظامی، فرماندهان ارشد، دانشمندان هستهای، ساختمانهای مسکونی و اماکن غیرنظامی ایران ترتیب داد؛ حملاتی که تا بامداد روز سوم تیرماه ادامه یافت و منجر به شهادت حدود یک هزار نفر از هموطنان شد. ایران نیز در جواب حملات اسرائیل، عملیات وعده صادق ۳ را آغاز کرد و ۲۲ موج حمله موشکی علیه مراکز نظامی و تاسیسات زیرساختی در سرزمینهای اشغالی انجام داد.
در روزهای پایانی حمله اسرائیل به ایران، آمریکا نیز با استفاده از جنگندههای B2، بمبهای سنگرشکن و موشکهای تاماهاوک به تاسیسات هستهای ایران در فردو، نطنز و اصفهان حمله کرد و ایران هم در پاسخ به این حمله، پایگاه العدید ایالات متحده در قطر را مورد هدف قرار داد. در نهایت اما از صبح روز سوم تیرماه، با میانجیگری قطر، میان ایران و اسرائیل آتشبس برقرار شد؛ آتشبسی که البته از نظر بسیاری از تحلیلگران، میتوان آن را به عنوان قطع موقت جنگ ارزیابی کرد، زیرا هر لحظه امکان نقض آن از سوی طرف مقابل وجود دارد.
در رابطه با تحولات اخیر با منوچهر متکی، وزیر پیشین امور خارجه و نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی توضیح داد: آنچه به عنوان آتشبس در سطح جهان مطرح است، در مسائل بین ایران و رژیم صهیونیستی مطرح نیست؛ بنابراین اکنون در وضعیت آتشبسی قرار نداریم که معمولا پس از ایجاد تنش یا جنگ بین دو کشور، دو طرف مذاکره میکنند و به آتشبس میرسند. آنچه که اتفاق افتاده، این است که رژیم صهیونیستی براساس اهداف اعلامشدهای وارد فاز نظامی در تجاوز به ایران شد و ما در ۴۶ سال گذشته هرگز نسبت به رژیم صهیونیستی، علیرغم این که آنها را مشروع نمیدانیم و غاصب و اشغالگر و کودککش میدانیم، ولی هیچگاه ما یک تیر هم به سرزمینهای اشغالی شلیک نکرده بودیم و این ناشی از مشی ملت ایران است که آغازگر هیچ جنگی نیست.
وی افزود: صهیونیستها جنگی را با اهداف اعلامشدهای از جمله براندازی جمهوری اسلامی و تجزیه ایران آغاز کردند. آنها براساس تحلیلی که از مردم ایران داشتند و عناصری که از سالها قبل در ایران تربیت کرده بودند و همچنین با بهکارگیری ریزپرندهها، تصور میکردند که در یک عملیات چکشی بتوانند به این اهداف برسند. به همین دلیل، فرماندهان نظامی، دانشمندان هستهای و برخی مراکز حساس ما را مورد هدف قرار دادند. معمولا وقتی عالیترین فرماندهان نظامی یک کشور در یک جنگ حذف میشوند، آن کشور دیگر توانایی مقاومت نخواهد داشت. صهیونیستها آمریکاییها را توجیه کرده بودند که با یک عملیات برقآسا موفق میشویم ایران را فلج کنیم و از همین طریق، نظر مثبت آمریکاییها را جلب کردند و این عملیات را انجام دادند.
ایران در کمتر از ۲۲ ساعت، اولین موشکهای تلافیجویانه را شلیک کرد
متکی با بیان این که ساعاتی بعد از حمله اسرائیل، برای صهیونیستها روشن شد که صورت مساله به گونهای که آنها فکر میکنند، نیست، عنوان کرد: با وجود هدف قرار گرفتن فرماندهان ارشد نظامی در ایران، در کمتر از ۲۰ ساعت، فرماندهان جایگزین شدند و در کمتر از ۲۲ ساعت نیز اولین موشکهای تلافیجویانه ایران نسبت به تهاجم اسرائیل، به سمت سرزمینهای اشغالی ارسال شد. بنابراین صورت مساله برای صهیونیستها متفاوت شد و در واقع، اسرائیلیها به این جمله سعدی توجه نکرده بودند که «هر بیشه گمان مبر که خالی است، شاید که پلنگ خفته باشد.» به عبارت دیگر، صهیونیستها در کمتر از یک شبانهروز بعد از تجاوز خودشان، غرش پلنگ را در شلیک موشکهای ایران دیدند.
وزیر پیشین امور خارجه ادامه داد: در روزهای دوم، سوم و چهارم جنگ اخیر، موشکهای ایران از ساده به پیچیده، از شدت تخریب کم به شدت تخریب بالا و از کلاهک یکهدفزن به کلاهکهای هشتهدفزن ارتقا پیدا کرد و رژیم صهیونیستی به ناگاه دید که تلآویو و حیفا اصلا دیگر در اختیارش نیست. این در حالی است که در جشن غدیر در تهران در بحبوحه تهاجم دشمن، شاهد حضور جمعیت میلیونی و راهپیمایی ۱۰ کیلومتری بودیم و جهانیان دیدند در حالی که تلآویو به شهر مردهها تبدیل شده است، تهران مرکز تحرک و جوشش و حضور مردم است.
وقتی ایران به پایگاه آمریکا حمله کرد، ترامپ خواستار آتشبس شد
متکی در ادامه صحبتهای خود خاطرنشان کرد: وضعیت آشفته تلآویو و حیفا در روزهای نخست پس از جنگ ۱۲ روزه به آمریکاییها ثابت کرد که نهتنها برخلاف گفته اسرائیلیها آنها نمیتوانند کار را بهسرعت تمام کنند، بلکه نشانههایی از ازهمپاشیدگی در سرزمینهای اشغالی در حال ظهور و بروز است. این شد که ترامپ گمان کرد که میتواند با یک حمله به تاسیسات هستهای ایران، کار را تمام کند، این شد که او فردو، نطنز و اصفهان را بمباران کرد و تهدید کرد که اگر ایران بخواهد به این حمله پاسخ دهد، حملات سنگینتری را علیه ایران انجام خواهد داد.
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: ترامپ چنین تهدیداتی را در ماجرای عینالاسد هم انجام داده بود و گفته بود که اگر ایران به ترور سردار سلیمانی جواب بدهد، من ۵۲ نقطه را در ایران مورد هدف قرار میدهم. ولی شاهد آن بودیم که در جنگ اخیر، همانطور که در ماجرای عینالاسد پیش آمد، وقتی ایران پاسخ آمریکا را داد، او به جای این که اهداف بعدی خود برای حمله به ایران را مشخص کند، خواستار آتشبس شد؛ یعنی بلافاصله بعد از حمله ایران به پایگاه آمریکا در قطر، این ترامپ بود که درخواست کرد آتشبس برقرار شود.
وی با اشاره به این نکته که درخواست برقراری آتشبس توسط ترامپ نشان میدهد که اسرائیل پیروز جنگ نیست، عنوان کرد: وقتی درخواست برقراری آتشبس را خود ترامپ مطرح میکند، حاکی از آن است که آثاری از شکست اسرائیل در این جنگ نمایان شده است. همیشه استراتژی آمریکا و اسرائیل این بوده است که اگر در یک جنگ آثار شکست برایشان نمایان شود، سعی کنند که آتشبس را برقرار کنند؛ مثل اتفاقی که در جنگ ۳۳ روزه بین اسرائیل و حزبالله رخ داد. بنابراین در جنگ اخیر هم توقف تجاوز به رژیم صهیونیستی تحمیل شد؛ یعنی اگر بخواهیم تِرم جدیدی را در مناسبات بینالمللی تعریف کنیم، آنچه رخ داد، آتشبس نبود، بلکه تحمیل توقف متجاوز بود.
اسرائیل اکنون در بدترین شرایط قرار دارد
متکی با تاکید بر این که اسرائیل اکنون در بدترین شرایط قرار دارد، گفت: سیاستمداران، احزاب، رسانهها و افکار عمومی در داخل سرزمینهای اشغالی اصلا نپذیرفتهاند که نتانیاهو پیروز جنگ با ایران شدهاند، اگرچه دولت او سعی کرده است که نمایش پیروزی بدهد، اما شهرکنشینها این نمایش را نپذیرفتهاند. معمولا در چنین وضعیتی در اسرائیل یک تحول سیاسی داخلی پدید میآید و آن هم برکناری نخستوزیر است. همانطور که در جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶ نیز وقتی اسرائیل شکست خورد، این موضوع مطرح شد که اولمرت عامل شکست بوده است. او هم پس از این اتفاق دنبال یک پیروزی موضعی میگشت تا شکست خود از حزبالله را جبران کند. به همین دلیل در سال ۲۰۰۸ جنگ ۲۲ روزه با غزه را آغاز کرد که در آن هم شکست خورد و بعد هم سیاسمتداران اسرائیلی فشار آوردند و اولمرت را مجبور به استعفا کردند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: اکنون هم نتانیاهو وضعیت مشابهی را تجربه میکند و دو سرنوشت بیشتر در انتظار او نیست، یکی این که در وضعیت کنونی که نتانیاهو یک شکستخورده محسوب میشود، حامیان او هم ترجیح دهند که فعلا شرایط را آرام کنند که این اتفاق جز با برکناری نتانیاهو ممکن نمیشود. اما به نظر میرسد که حزب لیکود و شخص نتانیاهو به این موضوع تمکین نمیکنند و مثل اولمرت به دنبال یک پیروزی میگردند. البته این پیروزی دیگر در غزه یا لبنان نمیتوان باشد؛ بنابراین بعید نیست که مجددا به ایران حمله کنند.
وی در ادامه بیان کرد: در موضوع غزه البته آنطور که حدود یک سال و هشت ماه است که صهیونیستها میگویند ما به دنبال آن هستیم که حماس را نابود کنیم، اسرا را آزاد کنیم و مردم غزه را از این خطه بیرون کنیم، اگر اسرائیل بتواند به این اهداف برسد، یک پیروزی برای نتانیاهو محسوب میشود، ولی هیچ نشانهای نیست که صهیونیستها بتوانند به چنین پیروزیای برسند؛ بنابراین نتانیاهو چاره را در این میبیند که یک بار دیگر به ایران تعرض کند.
ایران باید در آمادهباش کامل قرار داشته باشد
متکی با بیان این که با توجه به احتمال حمله مجدد دشمن، ایران باید در آمادگی کامل قرار داشته باشد، عنوان کرد: اکنون ایران باید آمادگی کامل خود را حفظ کند و همه منفذها از جمله مسائلی که در جنگ روانی – شناختی با دشمن داشتیم را مد نظر قرار دهد؛ یعنی ما هم باید در برابر ریزپرندهها و هم ریزخزندهها یعنی همان خفاشان شب که جاسوسان رژیم صهیونیستی هستند، آمادگی کامل خود را حفظ کنیم. همچنین باید حواسمان به ریزچرندهها هم باشد، یعنی همان بلندگوهای فارسیزبان خارج از کشور که دهههاست پول بخور نمیری از آمریکا، انگلیس و اسرائیل میگیرند و ماموریت دارند که علیه جمهوری اسلامی و ملت ایران تبلیغ کنند؛ چون جنگ جاری یک جنگ ترکیبی است که از همین بلندگوها هم علیه ما استفاده میشود و در همین ایام اخیر نیز شاهد آن بودیم که «موساد اینترنشنال» چه مسائلی را علیه ما مطرح کرد.
وزیر پیشین امور خارجه تصریح کرد: نتانیاهو ممکن است که دست به یک حمله دیگر بزند، با این امید که شاید بتواند یک پیروزی به دست بیاورد که این حمله میتواند شامل حمله به تاسیسات نظامی یا هدف قرار دادن مسئولان ما باشد. او همچنین امیدوار به یک خیزش مردمی در ایران است که البته در مرتبه قبلی در این زمینه شکست خورد و این بار هم شکست خواهد خورد. نتانیاهو برای رسیدن به پیروزی میتواند به هر حربهای متوصل شود، اما خوشبختانه آمادگی لازم در کشورمان وجود دارد و اگر خطایی از دشمن سر بزند، اینبار تلآویو، حیفا، اورشلیم و دیگر شهرهای سرزمینهای اشغالی، با وضعیتی بهمراتب نکبتبارتر مواجه خواهند شد.
دستگاه دیپلماسی ما باید به دنبال دریافت غرامت از اسرائیل باشد
متکی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا در شرایط کنونی امکان ازسرگیری مذاکرات وجود دارد یا خیر، توضیح داد: ما در رابطه با رژیم صهیونیستی هیچ مذاکرهای نداریم. یعنی در قبال این رژیم فقط یک حرف داریم و آن هم این است که اگر به ما حمله کنی، اینبار شدیدتر پاسخ میدهیم. بنابراین بحث ما با رژیم صهیونیستی فقط در میدان است و اگر بخواهیم در وصف حال نتانیاهو از زبان فارسی کمک بگیریم، باید بگوییم که «چی میخواستیم، چی شد.» بنابراین هیچگونه مذاکرهای با رژیم صهیونیستی از جنس مذاکراتی که این رژیم برای آتشبس در غزه یا لبنان انجام میدهد، نداریم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر این که رژیم صهیونیستی باید بداند که «ایران، بیشه شیران است»، اظهار داشت: دستگاه دیپلماسی ما در رابطه با رژیم صهیونیستی باید موضوع دریافت غرامت بابت خسارتهای وارده این رژیم در تجاوز به ایران و به شهادت رساندن فرماندهان، دانشمندان و مردم غیرنظامی را از مجامع بینالمللی پیگیری کند. همچنین ما باید از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی، موضوع حمله اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هستهای غیرنظامی خودمان را پیگیری کنیم که البته متاسفانه رافائل گروسی، جاسوس اسرائیل در آژانس است، وگرنه او باید حمله به تاسیسات هستهای ما را محکوم میکرد که این کار را انجام نداد. در هر صورت، اکنون وقت آن است که ما پیگیریهای بینالمللی انجام دهیم و ادعای خسارت و غرامت داشته باشیم.
مذاکره را قبول کردیم تا نشان دهیم به دنبال لجبازی نیستیم
متکی درباره مذاکره با آمریکا در شرایط کنونی نیز گفت: ما شاهد آن بودیم که وقتی در میانه مذاکرات بودیم، رژیم صهیونیستی با هماهنگی کامل آمریکا به ایران تجاوز کرد. به نظر میرسد که آمریکاییها اساسا مذاکرات را برای زمان خریدن بهمنظور حمله اسرائیل مطرح کرده بودند، یعنی دشمنان ما از قبل توافق کرده بودند حمله نظامی انجام دهند و تاسیسات هستهای ایران را از بین ببرند. این توافق قطعی دشمنان بود و صرفا به دنبال زمان مناسب میگشتند. در واقع، ترامپ رکب زد و بازی سیاسی کرد و مساله مذاکره را مطرح کرد. البته ما مذاکره را پذیرفتیم، برای این که به مردم خودمان بگوییم که اگر دستی برای حل مشکلات به طریق مسالمتآمیز دراز شود، ما همیشه استقبال میکنیم.
وزیر پیشین امور خارجه ادامه داد: ما خواستیم به مردم خودمان بگوییم که در نظام بینالملل به دنبال لجبازی و دعوا نیستیم و حق خودمان را میخواهیم، اما باید در چنین مواقعی هوشیار باشیم. اولین دور مذاکرات که انجام شد، تصویر ظاهری هم از سوی ایرانیها و هم از سوی آمریکاییها تصویر مثبتی بود. ولی در فاصله دور اول و دوم مذاکرات، هم ترامپ و هم ویتکاف، حرفهایی زدند که برخلاف فضای مذاکرات بود. فضای مذاکرات این بود که ایران در راستای راستیآزمایی درباره عدم اراده برای دستیابی به سلاح هستهای و رفع تحریمها مذاکره میکند و قرار بر این بود که حق غنیسازی ایران به رسمیت شناخته شود، نه این که آمریکاییها بگویند که ایران حق غنیسازی ندارد.
بهتر بود در دور سوم یا چهارم، مذاکرات را ترک میکردیم
متکی در ادامه صحبتهای خود گفت: در دور اول مذاکرات، وقتی وزیر خارجه ایران ۱۰ بند را توسط وزیر خارجه عمان برای ویتکاف فرستاد، او پاسخ داد که من همه این بندها را قبول دارم، ولی وقتی از مذاکرات خارج شدند، حرف متفاوتی زدند و آرامآرام زمزمه کردند که ایران به هیچ وجه نباید غنیسازی انجام دهد. ما اینجا باید هوشیاری میداشتیم و وقتی چنین حرفی مطرح شد، باید مذاکرات را ترک میکردیم، ولی آنها در دور سوم بازهم روی موضع قبلی خودشان اصرار کردند و اینجا ما باید متوجه میشدیم که آنها بنا ندارند که یک مذاکره معقول و منطقی در چارچوب منافع دوطرف انجام شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: ما باید حدس میزدیم که آمریکاییها از مذاکرات به دنبال چیز دیگری هستند، چون صحبتهای مقامات رسمی آنها اعم از ترامپ، روبیو، ویتکاف و والتز، ۱۸۰ درجه متفاوت از چیزی بود که در مذاکرات بیان میکردند و شاید لازم بود که دور سوم و بخصوص دور چهارم، مذاکرات را ترک میکردیم و این موضوع را برای جهانیان توضیح میدادیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: آمریکا قطعا میدانست که قرار است اسرائیل به ایران حمله کند و حتی خود ترامپ گفت که من از این موضوع مطلع بودم. خب مردک! تو اگر انسان راستگویی بودی، چرا به نتانیاهو نگفتی که اجازه بده مذاکرات تمام شود و بعد حمله کن؛ بنابراین آمریکا و ترامپ حتما شریک در جنایتی هستند که در حق ملت ایران روا داشته شد.
با شخصیت ناپایدار و مذبذبی مانند ترامپ نباید وارد مذاکره شد
متکی با تاکید بر این که با شخصیت ناپایدار و مذبذبی مانند ترامپ نباید وارد مذاکره شد، اظهار داشت: اکنون ما دیگر هیچگونه مذاکرهای با آمریکا نداریم. میماند بحث مذاکره در موضوع هستهای که زمان آن هم الان نیست. البته ما باید برای اتمام حجت، باید یک طراحی مذاکراتی به صورت مدتدار و مشخص انجام دهیم تا در یک دوره زمانی معین، هر کس حرفی دارد، مطرح کند تا در نهایت به یک نتیجه برسیم.
وزیر پیشین امور خارجه ادامه داد: این که آمریکاییها برای ۲۲ سال پروندهای تحت عنوان پرونده هستهای برای ما بسازند و ما را به آن مشغول کنند و ایران را در سیبل قرار دهند و طوری جلوه دهند که ما یک تهدید علیه صلح و امنیت بینالمللی هستیم، بخشی از این اتفاقات به خاطر سادهلوحیهای برخی مقامات ما بوده است. اگر ما در روز اولی که دشمنان پرونده هستهای را مطرح کردند، میدانستیم که قرار است این پرونده بیش از دو دهه طول بکشد، شاید همان موقع باید یک تدبیر دیگری میکردیم. البته اکنون هم وقت آن است که همان تدبیر را انجام دهیم، یعنی مثل هر کشور عادی دیگری در دنیا، برنامه هستهای خودمان را پیش ببریم و این موضوع هم ربطی به آمریکا و دیگران ندارد.
با آمریکا مذاکرهای نداریم و باید در دادگاه لاهه دعوا کنیم
متکی با اشاره به حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، گفت: آمریکا همین اواخر به ایران تعرض کرده و مراکز هستهای ما را بمباران کرده و رئیسجمهور آن هم خیلی به این کار افتخار میکند. ما اکنون با آمریکا هیچ مذاکرهای نداریم، بلکه به خاطر تعرضی که به ایران کرده است، باید با این کشور در دادگاه لاهه و شورای امنیت سازمان ملل دعوا داشته باشیم که البته چنین دعوایی داریم، اما متاسفانه ساختار ناعادلانه مبتنی بر وتوی شورای امنیت مانع از این میشود که ما و کشورهای مستقل دیگر جهان بتوانند به حقوق خودشان برسند.
نماینده تهران در مجلس تاکید کرد: تا مدتی بگذرد و شرایط مدیریت شود، خیلی در زبان دیپلماتهای ما از واژه مذاکره استفاده نخواهد شد. البته دیگران در این زمینه بحثهایی را مطرح میکنند، ولی ما فعلا هیچ مذاکرهای با آمریکا نداریم، چون مذاکرات ما در موضوع هستهای بود، ولی آنها به تاسیسات هستهای ما حمله کردند. بعد از این هم در موضوع هستهای باید یک پیششرط داشته باشیم و آن هم این که ما با کسانی مذاکره میکنیم که حق ایران را در داشتن چرخه کامل سوخت هستهای بپذیرند و این پیششرط باید اساس مذاکره ما با هر طرفی اعم از آمریکاییها یا اروپاییها باشد.
وی در پایان تصریح کرد: فعلا اشکالی ندارد که در موضوع هستهای با اروپاییها مذاکره کنیم، ولی کشورهای اروپایی باید بپذیرند که ایران باید از چرخه کامل سوخت هستهای و حق غنیسازی اورانیوم برخوردار باشد و اگر اروپاییها چنین موضوعی را نپذیرند، با آنها هم هیچ مذاکرهای نداریم.