به گزارش سایت خبری مدارا: انتخاب نوشت: افزایش روزهای تابستانی و شکست رکوردهای گرمایی، شرایط سختی برای شهروند ایجاد کرده و نگرانیهایی از بابت گرمتر شدن دما نیز وجود دارد. کارشناسان مدعیاند که افزایش مصرف سوختهای فسیلی باعث چنین بحرانی شده و طبق پیمان پاریس، کشورها باید متعهد شوند که میزان تولید co۲ را تا سال ۲۰۵۰، به صفر برسانند و در غیراین صورت، رکوردهای گرمایی بیشتر از قبل شکسته خواهد شد.
احد وظیفه، مسئول مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، درباره کاهش فصل بهار و افزایش روزهای تابستانی گفت: این موضوع یک واقعیت و بر اساس اندازهگیری است. ما بیش از ۵۰۰ ایستگاه برای دماسنجی در سراسر کشور داریم. دما میانگین روزانه هر سال و هرفصل و هرماه و هرهفته را آرشیو و بررسی میکنیم که در ۶۰ سال گذشته ادامه داشته است. اگرچه سالهای قبل تعداد ایستگاهها کم بود، اما در سالهای قبل ایستگاه مهرآباد و آبادان و… وجود داشت. در هر حال دادههای آماری برای اندازهگیری دما وجود دارند که بررسی تغییرات آن به ما نشان میدهند که بهار کاهش پیدا کرده است. اگر میانگین دمایی ده سال اخیر را با میانگین دما ده سال پنج دهه قبل را مقایسه کنیم، دما متوسط کشور به ازا هر دهه، حدود ۰.۴ درجه افزایش پیدا کرده است. اگر پنج دهه را در نظر بگیریم، یعنی دما کشور نسبت به ۵۰ سال اخیر، ۲.۵ درجه افزایش پیدا کرده است. در فصل تابستان، روند گرمایی شدت یافته است.
وی در رابطه با گرمتر شدن زمین در صدسال اخیر بیان کرد: روند گرمایش و سرعت افزایش دما هم نسبت به گذشته در کل جهان بیشتر شده است. اگر به سال ۱۹۰۰ میلادی برگردیم، تا دهه ۱۹۶۰، تقریباً روند افزایش دما وجود داشت، اما آنقدر زیاد نبود. از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۰، دما زمین بیشتر شده است. از ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰، دما میانگین کره زمین حدود ۰.۵ گرمتر شده است؛ بنابراین روند افزایش دما هم رشد داشته است. همهی اینها باعث شده دما متوسط کره زمین، حدود ۱.۵ درجه در کل جهان گرمتر شود. هدف پیمان پاریس این بود که به ۱.۵ درجه نرسیم، اما در هر حال رسیدیم. وقتی دما زیاد میشود، آب زودتر تبخیر میشود. سدها و دریاچهها در این شرایط دچار زیان جدیتری میشوند. طبیعت ما خشکتر میشود و علفزارهای خوب ما بیابان میشوند و جنگلها از بین خواهند رفت.
مسئول مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی درباره علت اصلی گرمتر شدن زمین اظهار داشت: علت اصلی این واقعه گرم شدن زمین است. گرم شدن زمین هم ناشی از سوختهای فسیلی و گازهای گلخانهای است. این عوامل باعث میشوند انرژی خورشید در روی زمین به تله بیوفتد. زمین در روز از خورشید انرژی میگیرد، در شب اینها را بازتاب میدهد. زمین در طول روز گرم میشود و در شب خنک میشود. وقتی غلظت گازها در سطح زمین زیاد شود، مانند شیشه گلخانه عمل میکنند و گرما برنمی گردد. گازهای روی زمین هم تماماً ناشی از سوزاندن نفت و گاز و بنزین است. کشورها در پیمان پاریس متعهد شدند از تولید این سوختها کم کنند و به سراغ برق هستهای و بادی و خورشیدی بروند. کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، دانمارک و چین با سرعت خوبی به این سمت حرکت کردند. گرچه تقاضا برای انرژی هم نسبت به گذشته بیشتر شده است.
او افزود: هدف این کشورها این است که در سال ۲۰۵۰، تولید co۲ را به صفر برسانند. در حالت بسیار بدبینانه، انتظار میرود دما زمین در پایان قرن حاضر، حدود ۸.۵ درجه گرمتر از عصر پیشاصنعتی باشد. این یک فاجعه است و خیلی از رفتارهای جوی در آن شرایط بهم میخورد.
وظیفه درباره شکستن رکوردهای گرمایی در ایران گفت: در سال گذشته شهر اصفهان رکورد دما ۵۳ بود، اما برای چند روز به ۵۴.۵ هم رسید. در تهران و اصفهان علاوه بر گرمایش جهانی، عوامل محیطی هم مؤثر است. مثلاً اگر سطح آسفالت جایگزین سطح خاک شود، محیط گرمتری دارید. روند افزایش دما عمومی است و نقطهای نیست. مثلاً قطب شمال حدود ۴ درجه نسبت به عصرپیشاصنعتی گرمتر شده است