کد خبر : 345624
انتشار : ۱۴۰۴/۰۳/۰۵ - 13:31
دسته‌بندی : اصفهان
چاپ

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان:

نجات زاینده‌رود؛ آغاز سرمایه‌گذاری سبز در قلب بالادست است

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان گفت: با احیای جنگل‌های زاگرس در بالادست زاینده‌رود، طرحی ملی برای توسعه گردشگری و توقف برداشت‌های غیرقانونی کلید خورد.

نجات زاینده‌رود؛ آغاز سرمایه‌گذاری سبز در قلب بالادست است

به گزارش سایت خبری مدارا؛ کوروش خسروی، امروز دوشنبه ۵ خرداد در نخستین همایش ملی گردشگری زایندرود که در دانشگاه اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: ما معمولاً طرح‌های نوینی که برای احیا و توسعه استان در نظر داریم، نخست در شورای معاونان مطرح می‌کنیم و پس از بررسی و تکمیل، آن‌ها را به اطلاع عموم می‌رسانیم، اما امروز می‌خواهم بالعکس این مسیر معمول را طی کنم؛ ابتدا یکی از فرصت‌های سرمایه‌گذاری بسیار مهم در مسیر توسعه پایدار اصفهان را که مستقیماً با موضوع محوری این نشست یعنی گردشگری زاینده‌رود مرتبط است، در اینجا علنی و رسانه‌ای کنم و در مرحله بعد، آن را رسماً به مدیران استان ارائه خواهم داد.

به نوشته ایسنا؛ وی افزود: زاینده‌رود که اکنون موضوع سخن ماست، به‌طور کلی از سه بخش اصلی تشکیل شده است؛ سرچشمه یا همان بخش بالادست، قسمت میانی که به مرکز شهرها می‌رسد و در نهایت دشت‌های پایین‌دست. بخش بالادست این رود که بر نقشه نیز به‌وضوح قابل مشاهده است، در حوالی فریدون‌شهر، در مرز استان اصفهان و چهارمحال‌وبختیاری قرار دارد و دارای ظرفیتی کم‌نظیر برای توسعه گردشگری است؛ ظرفیتی که اگر در گذشته به درستی از آن بهره‌برداری کرده بودیم، امروز زاینده‌رود را خشک نمی‌دیدیم، اما هنوز هم دیر نشده است. اگر امروز آغاز کنیم، نسل‌های آینده دیگر زاینده‌رودی خشک و بی‌جان را تجربه نخواهند کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان ادامه داد: این فرصت مفهومی نوین است که در حوزه منابع طبیعی و تکنولوژی به آن «جنگل‌زراعی» گفته می‌شود. واژه‌ای که ریشه در عبارت «Agroforestry» دارد و در فارسی به‌صورت «جنگل زراعی» ترجمه شده و می‌توان عرصه‌هایی را که پیش‌تر جنگل بوده، اما در گذر زمان تخریب شده‌اند و در اصطلاح منابع طبیعی «اراضی جنگلی» نام دارند، با هدایت و حمایت این نهاد، احیا و مجدداً به جنگل‌های مولد تبدیل کرد.

خسروی افزود: بخش بالادست زاینده‌رود، در گذشته تقریباً به‌طور کامل جزء همین اراضی جنگلی بوده است. امروز می‌توان این عرصه‌ها را با مجوز و مشارکت منابع طبیعی، به سرمایه‌گذاران تحویل داد تا با الگویی پایدار، دوباره جنگل‌کاری شوند و از محصولات اقتصادی، زیست‌محیطی و گردشگری این جنگل‌ها بهره‌برداری شود.

وی گفت: تفاوت جنگل‌های زاگرسی با جنگل‌های هیرکانی شمال کشور در ساختار اکولوژیک و گونه‌شناسی آن‌هاست، اما این جنگل‌ها نیز قابلیت بالایی برای تولید محصولات ارزشمند به‌ویژه گیاهان دارویی دارند. افزون بر آن، ظرفیت بی‌نظیری برای جذب گردشگران علاقه‌مند به طبیعت کوهستانی فراهم می‌سازند. اکنون حدود دو ماه است که با همکاری کارشناسان منابع طبیعی، بر تهیه یک طرح کسب‌وکار (بیزینس پلن) جامع در این زمینه کار می‌کنیم. اینجا نخستین‌بار است که این طرح را به‌صورت رسمی معرفی می‌کنم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان اظهار کرد: براساس محاسبات اولیه، احیای هر ۱۰۰ هکتار از این اراضی نیازمند سرمایه‌گذاری حدود ۱۵ میلیارد تومان است. مدت زمان لازم برای استقرار کامل جنگل، حدود هفت سال برآورد می‌شود، البته از همان سال اول، بهره‌برداری جزئی از برخی محصولات قابل انجام است و به‌طور میانگین، ظرف دو تا سه سال، بازگشت بخشی از سرمایه آغاز می‌شود، اما برای اطمینان‌بخشی به سرمایه‌گذار، دوره بازگشت سرمایه بین ۸ تا ۱۰ سال در نظر گرفته شده است.

خسروی بیان کرد: ضعف اصلی این طرح، همان‌طور که پیداست، زمان‌بر بودن فرایند تثبیت جنگل است، اما در عوض، مزیت‌های بلندمدت و پایداری به همراه دارد. توافقی نیز با اداره کل منابع طبیعی صورت گرفته که اجازه ایجاد کلبه‌های گردشگری با سازه‌هایی متناسب با معیارهای محیط‌زیستی را در داخل این جنگل‌ها صادر کنند. این موضوع هم‌زمان می‌تواند بر جذابیت سرمایه‌گذاری بیفزاید و مسیر درآمدزایی پایدار را هموار سازد. در حال حاضر، کارشناسان در حال نهایی‌سازی بیزینس پلن این طرح هستند. در این طرح، میزان سرمایه‌گذاری، نیازهای نیروی انسانی، نقطه سر به سر، درآمدهای پیش‌بینی‌شده از گردشگری، مجوزهای موردنیاز که شامل سه نوع مجوز تخصصی می‌گردد، بازار هدف برای محصولات، گونه‌های گیاهی مناسب و بومی و سازوکارهای بازاریابی محصولات جنگلی پیش‌بینی شده است.

وی افزود: برنامه‌ریزی شده که در روز بیست‌وهفتم همین ماه، طی رویداد بزرگ بیزینسی در اتاق بازرگانی، از این بیزینس پلن رونمایی رسمی شود. با اینکه هنوز به‌طور رسمی معرفی نشده، اما تاکنون سرمایه‌گذاران متعددی با ما تماس گرفته‌اند و خواستار اختصاص زمین برای آغاز این پروژه شده‌اند. بیشتر این افراد، دلبسته احیای زاینده‌رود و مشتاق به ایجاد الگویی هستند که در آن، گونه‌های بومی و مقاوم به خشکی کاشته شود تا نه تنها نیازی به پمپاژ آب از رودخانه نباشد، بلکه مانع از نابودی منابع آبی پایین‌دست نیز گردد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان اضافه کرد: در گذشته، این اراضی بدون نیاز به آبیاری، تنها با بارش‌های سالیانه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی‌متر، پوشیده از جنگل بودند. اکنون نیز می‌توان با احیای همان الگوهای طبیعی، به جنگل‌هایی دست یافت که ثروت‌آفرین‌اند، جلوی برداشت‌های غیرقانونی آب را می‌گیرند و برای بالادست و پایین‌دست زاینده‌رود، رفاه، کارآفرینی و آینده‌ای روشن رقم می‌زنند.

خسروی ادامه داد: احیای جنگل‌های زاگرس، علاوه بر بازگرداندن حیات طبیعی به منطقه، به فرصتی بی‌بدیل در حوزه گردشگری تبدیل خواهد شد. از همه‌ علاقه‌مندان به مشارکت در این الگوی نوین کسب‌وکار دعوت می‌کنم تا در رویداد بیزینسی پیش‌رو که سه هفته دیگر در اتاق بازرگانی برگزار می‌شود، حضور یابند. در آن نشست، بنده به همراه همکارانم در منابع طبیعی، در یک پنل تخصصی، جزئیات کامل این طرح را ارائه خواهیم کرد و درباره‌ نحوه سرمایه‌گذاری، مجوزها، بازگشت سرمایه و اثرات بلندمدت آن بر اکوسیستم زاینده‌رود سخن خواهیم گفت.

وی اظهار کرد: با اجرای این طرح، برداشت‌های غیرقانونی آب در بالادست متوقف خواهد شد، جنگل‌های طبیعی احیا می‌شوند و در نتیجه، جریان دائمی آب در رودخانه شکل می‌گیرد و شاهد احیای مجدد تالاب گاوخونی نیز خواهیم بود. در کنار همه این دستاوردهای زیست‌محیطی، این طرح زمینه‌ساز یک کسب‌وکار سودآور برای علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری مسئولانه و پایدار نیز خواهد بود.

اخبار مرتبط:
ساختمان‌های اصفهان پیجرهای خاموشی که سال‌ها هشدار دادند
ساختمان‌های اصفهان پیجرهای خاموشی که سال‌ها هشدار دادند

متخصص بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها گفت:ساختمان‌های اصفهان سال‌هابی‌صدا بحران هدررفت انرژی راهشدار داده‌اند،اما بی‌توجهی به قوانین وضعف مدیریت،بحران مصرف و آلودگی را افزایش داد.

جانباز جنگ ۱۲ روزه با صهیونیست‌ها در کاشان به شهادت رسید
جانباز جنگ ۱۲ روزه با صهیونیست‌ها در کاشان به شهادت رسید

جانباز سرافراز جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی، پس از ۴۲ روز تحمل جراحات ناشی از مجروحیت، دعوت حق را لبیک گفت و به یاران شهیدش پیوست.

افزایش تمهیدات بازگشت زائران اصفهانی از مرز مهران
افزایش تمهیدات بازگشت زائران اصفهانی از مرز مهران

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اصفهان با اشاره به اقدامات ویژه برای تسهیل بازگشت زائران اربعین گفت: بیش از ۸۵ درصد زائران اصفهانی از مرز مهران تردد می‌کنند.

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق محفوظ است