به گزارش سایت خبری مدارا؛ گستردگی ارتباط ایران و روسیه همواره منتقدان و مدافعان سرسختی داشته است. در همه این سالها برخی باور داشتهاند که روسیه متحدی استراتژیک برای ایران است و برخی نیز روسیه رو کشوری میدانند که صرفا منافع خود را لحاظ میکند و در مواقع سخت پشت از مواضع ایران حمایت نکرده است. حالا و با حمایت پوتین از کریدور زنگزور که باعث قطع ارتباط مرزی ایران و ارمنستان میشود، نقدها به سیاستهای دولت روسیه زیاد شده و به نظر میزان منتقدان بیش از گذشته شده است.
مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع گفت: «در سالهای گذشته ایران تمایل شدیدی برای نزدیک شدن به روسیه از خود نشان داده و سفرهای متعدد پوتین به ایران و دیدارهایش با مقامات ایرانی و همکاری تهران و مسکو در عرصههای مختلف هم نشان از همین گستردگی روابط دو کشور داشته است. روابط ایران و روسیه فراتر از تصمیمات دولتها بوده زیرا تصمیمهای کلان در حوزه سیاست خارجی است در اختیار دولتها به معنای قوه مجریه نیست».
او ادامه داد: «روسیه گرچه تمایل دارد که بازیگر اصلی باشد اما در عمل چه در دوره برجام و چه در دوره مذاکرات با غربیها در دولت آقای رئیسی مشخص شد که نقشآفرین اصلی آمریکاست. به هر روی در دولت آقای روحانی هم همکاریهای زیادی در حوزههای امنیتی و نظامی با مسکو وجود داشت و روسیه در جهت حمایت ایران از سوریه، از این کشور حمایت میکرد. همکاریهایی هم در حوزه اقتصادی و صنایع میان دو کشور ایران و روسیه وجود داشت».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «در دولت آقای رئیسی این همکاریها به ویژه در عرصه نظامی و امنیتی افزایش یافت. همگرایی دو کشور در عرصه مواجهه با تحریمهای غربی هم موضع دیگری است که میان تهران و مسکو در میان بود. روسیه در حوزه قفقاز هم به ظاهر همراه با ایران بود اما در باطن چنین نبود و اخیرا دیدیم که موضوع کریدور زنگزور عملا خلاف منافع ایران حرکت کرد. این کشور در موضوع جزایر سهگانه هم هیچ وقت همراه ایران نبوده است. روسیه همیشه شعار میدهد که ایران شریک استراتژیک ماست و با این شعار از برگ ایران به نفع خود استفاده میکند؛ در صورتی که واقعا هیچ وقت این کشور شریک استراتژیک ما نبوده است».
مطهرنیا در پایان گفت: «روسیه در بزنگاههای مهم صرفا منافع خود را لحاظ کرده و بارها در همین یکی دو دهه اخیر دیدهایم که نظرات ایران را در سیاستگذاریهای خود لحاظ نکرده است. در گذشته هم ایران از روسها ضربات زیادی موردهاند؛ مشخصا در سال ۱۳۲۰ که بارها ایران مورد تعرض روسها قرار گرفت. من فکر میکنم شعار شراکت استراتژیک با روسیه حتی در نگاه اصولگرایانِ ارزشی هم رنگ باخته است».