به گزارش سایت خبری مدارا؛ منصور شیشهفروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اظهار داشت: خشکسالی، کم آبی و خشک شدن رودخانه زایندهرود تبعات مستقیم و غیرمستقیمی دارد که یکی از اثرات آن در عرصه محیط زیست است که گونههای گیاهی و جانوری تحت تأثیر قرار میگیرد و اکوسیستم منطقه برهم میریزد.
به نوشته فارس؛ وی با اشاره به اینکه با خشکسالی و کم آبی تنوع گیاهی و جانوری دچار تهدید میشود، افزود: در تابستان امسال ۲ میلیارد تومان اعتبار برای تأمین آب و علوفه در عرصههای محیط زیست استان اختصاص پیدا کرد، چرا که چشمهها، علف خوارها و گوشتخواران تحت تأثیر قرار گرفته و علفزارها خشک شده بودند.
شیشهفروش با بیان اینکه خشکی رودخانه مشکلات زیست محیطی را ایجاد کرده و سبب افزایش کانونهای گرد و غبار شده است، گفت: خزان را در تابستان در فضای سبز زایندهرود تجربه کردیم و امروز گزارشی از ورود بعضی از حیوانات به مناطق شهری داریم.
مشاهده چند قلاده گرگ در منطقه ناژوان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه سال گذشته خرس در مناطق دهاقان و سمیرم مشاهده شد و تا نزدیک روستا آمده بود، عنوان کرد: گاهی در محیط شهری روباه و شغال دیده میشود و اخیراً هم گزارشی آمد که گرگ در ناژوان دیده شده است.
وی با اشاره به اینکه در بستر خشک زایندهرود نیز بعضی از حیوانات میتوانند حرکت کنند، عنوان کرد: گزارش شد که چند گرگ در منطقه ناژوان مشاهده شده که بلافاصله عوامل شهرداری و مدیریت ناژوان و آتشنشانی با محوریت محیط زیست بازدید فنی از این منطقه را انجام دادند و دوربینهای ناژوان را بررسی و ۱۳ مورد پایش انجام شد.
شیشهفروش ادامه داد: چندین مرحله دنبال کردند تا گرگها را زندهگیری کنند، اما هنوز نتوانستهاند آنها را به دام بیاندازند و دورسازی کنند، محیط زیست موظف است در این بخش اقدام کند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: به شهرداری اعلام کردهایم ایمنسازی و اطلاعرسانی کند و در بعضی از نقاط ناژوان نیز نوار زرد کشیده شده است.
وی با تأکید بر اینکه به علت تداوم شرایط خشکسالی و کم آبی در استان و کمبود مواد غذایی در عرصه محیط زیست حیوانات به سمت شهرها حرکت میکنند، خاطرنشان کرد: همه مساحت استان تحت تأثیر خشکسالی است و تالاب گاوخونی خشک شده و آبی در آن نیست به همین دلیل حیوانات به شهرها نزدیک میشوند.
گشت و کنترل محیط زیست اصفهان برای شناسایی و دور کردن گرگ
به گزارش محیط زیست اصفهان، براساس گزارشهای دریافتی در اوایل آبان ماه سال جاری درخصوص حضور گرگ در محدوده کشاورزی و مسکونی منطقه قائمیه و ناژوان شهر اصفهان، اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با همکاری اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اصفهان به منظور پیشگیری از مخاطرات محتمل انسانی یا ایجاد خسارت به دامها، تمهیدات چند جانبهای برای دور کردن گرگها از محل و برگشت به داخل زیستگاههای طبیعی را اتخاذ کرده و درجهت اجرای آن، اقدامهای لازم انجام شد.
در ادامه نیز با دریافت گزارشهایی مبنی بر مشاهده مجدد گرگ در برخی مناطق یاد شده، با برنامهریزی و پایش منطقه بصورت شبانه توسط مأموران یگان حفاظت محیط زیست، گشت و کنترل جهت شناسایی و دور کردن گرگ از نواحی مسکونی، باغات و محدوده دامداریها، صورت گرفت.
گروه مشترکی از عوامل حفاظت محیط زیست، شهرداری منطقه، مجموعه ناژوان و پارک صفه، واحد آتش نشانی منطقه و کلانتری امیر حمزه با اولویت دور کردن گرگها از محل یا زندهگیری و جابجایی با تجهیزات مورد نیاز از جمله دارت و سلاح بیهوشی در محل حضور یافته و با همکاریهای لازم و گفتوگو با ساکنین، تلاشهای زیادی جهت شناسایی و زنده گیری انجام شد که در نتیجه دو قلاده گرگ شناسایی شده که به علت تاریکی شب، فرار به داخل باغها و مخفی شدن در داخل تودههای چوب و شاخههای انباشته شده، امکان نزدیک شدن و زنده گیری فراهم نشد.
از طرفی با توجه به ماهیت رفتار پنهان کاری و جابجاییهای گسترده گونه گرگ و از سویی با توجه به تعدد عوارض طبیعی و انسان ساخت در این منطقه، فرایند شناسایی و زندهگیری آنها، سخت و زمان بر است ولی این اقدامها بصورت منظم و با همکاری سایر بخشهای فوق الذکر با اولویت بخشی به حداکثر تلاش و اتخاذ تمهیدات لازم برای دور کردن و یا زنده گیری و جابجایی ادامه خواهد یافت و در صورت عدم نتیجه گیری و ادامه حضور گرگ، به منظور پیشگیری از خطرات محتمل انسانی مرتبط، بر اساس ضوابط نسبت به دفع آنها اقدام و نتایج اعلام خواهد شد. براساس گزارشهای دریافتی از مردم محلی، گونه مورد بحث ممکن از گرگاس که هیبرید گرک و سگ است، باشد که تأیید این موضوع، نیاز به بررسی کارشناسان دارد.
پسماندها و مواد غذایی رها شده، جاذب بسیار مهمی برای گونههای جانوری است
بر اساس گزارش محیط زیست، همچنین در فشار خشکسالیها و کاهش طعمههای طبیعی، ورود حیات وحش مانند شغال، روباه و بعضا گرگ در جستجوی غذا به پیرامون یا داخل محدوده های سکونتگاهی، دامداری ها و کشاورزی حاشیه شهر و روستاها، امری کاملا محتمل و اجتنابناپذیر است. از طرفی پسماندها و مواد غذایی رها شده، جاذب بسیار مهمی برای گونههای جانوری است که رعایت کامل نکات ایمنی از سوی دامداران در دامداریها برای عدم دسترسی وحوش و نیز مدیریت اصولی پسماندها و خودداری از رهاسازی زباله در خارج از ساعات و محلهای تعیین شده جمع آوری، در پیشگیری از ورود احتمالی حیات وحش و مشکلات مرتبط با آن بسیار حائز اهمیت و ضروری است و نیاز به تقویت همکاریهای بین بخشی دستگاههای مسؤول و مردم دارد که در این رابطه، توصیههای لازم از طریق رسانهها میتواند مثمر ثمر باشد.