رئیس مرکز اطلاعرسانی پلیس راهور تهران بزرگ به توییت طعنهآمیز سخنگوی وزارت صمت درخصوص ترافیک روز گذشته پایتخت و اظهار نظر این پلیس درخصوص کیفیت خودروها واکنش نشان داد.
به گزارش سایت خبری مدارا؛ سرهنگ علیاصغر شریفی رئیس مرکز اطلاعرسانی پلیس راهور تهران بزرگ در واکنش به توییت اخیر سخنگوی وزارت صمت نوشت: «جای بسی شگفتی دارد، سخنگوی وزارت صمت به جای شرمندگی و عذرخواهی از مردم به خاطر تولید خودروهای بی کیفیت، در مباحثی که خودشان سهم زیادی دارند، آن را به دیگران منتسب می کنند.»
بخش عمدهای از مشکلات ترافیکی و آلودگی شهرهای بزرگ به ویژه تهران مربوط به از رده خارج نکردن خودروهای فرسوده از چرخه ترافیک و تولید خودروهای بیکیفیت که موجب تراکم ترافیک (تردد ۵ برابری وسایل نقلیه در شهر تهران نسبت به ظرفیت معابر) و آلودگی روزافزون شرایط جوی است، میباشد.
نمایشگاههایی که وزارت صمت در موضوعات مختلف در شهرها به ویژه در تهران برگزار میکند، موجب تراکم ترافیک در سطح معابر و نارضایتی مردم میگردد که مسئولین مربوطه در این حوزه نیز باید شرمنده مردم باشند، نه طلبکار.
مدیریت ترافیک صرفا بر عهده پلیس نیست و پاکسازی شبکه معابر در زمان برف و باران در شهرها بر عهده شهرداری و در راهها بر عهده وزارت راه میباشد.»
سخنگوی وزارت صمت پیش از این در توییتی با انتقاد از پلیس نوشت: «این روزها، نظیر خیلی از روزها، شهروندان ناظر ناکارآمدی مدیریت ترافیک شهری هستند. بارش مختصر برف، ترافیک بیسابقهای ایجاد کرده و ضعف عملکرد پلیس در مدیریت آن بر همه آشکار شده، اگر پلیس راهور یکصدم آنچه در مورد خودرو نظر میدهد به وظیفه ذاتی خود عمل کند، شاهد چنین فجایعی نخواهیم بود.»
احمد میدری در پاسخ به پرسشی درباره ادامه طرح کالابرگ الکترونیک در مرحله سوم گفت: از منابع تخصیص یافته به دو مرحله قبلی، حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان باقی مانده است. پیشنهاد شده این مبلغ به سه دهک اول اختصاص یابد، چرا که بودجه فقط برای این گروه کافی است.
اکوایران: گزارش تازه مرکز آمار از تورم اردیبهشت ۱۴۰۴ حکایت از کاهش نسبی در شاخصهای ماهانه و نقطهبهنقطه دارد، اما سطوح بالای تورم سالانه و استمرار روندهای تورمساز، تردیدهایی جدی درباره پایداری این افت ایجاد کردهاند. آیا اقتصاد ایران در مسیر کنترل تورم قرار گرفته، یا این تنها یک توقف موقت در مسیر صعودی قیمتهاست؟
در هفتههای اخیر، همزمان با اعتصاب کامیونداران در بیش از ۱۲۰ شهر کشور، موضوع قاچاق سوخت بار دیگر به یکی از محورهای اصلی بحثهای اقتصادی و قضایی تبدیل شده است. در حالی که مسئولان از رقم بالای قاچاق سخن میگویند، برخی کارشناسان درباره دقت این آمار و دلایل اصلی شکلگیری چنین پدیدهای دیدگاههای متفاوتی ارائه کردهاند.