کد خبر : 222084
انتشار : ۱۴۰۱/۱۰/۱۲ - 11:14
دسته‌بندی : اخبار ویژه، سیاسی
چاپ

فریدون مجلسی: وفاداری «عمان» به کشورهای عربی بیشتر از وفاداری به جمهوری اسلامی است/ تیم مذاکره‌کننده توانایی توافق ندارد

یک کارشناس مسائل بین‌الملل می‌گوید دولت امریکا مدت ها در این فکر بود که بتواند با ایران کنار بیاید. اما آنها در حال حاضر سعی می کنند به هر قیمتی شده جمهوری اسلامی را به پذیرش اصول روابط بین الملل مورد نظرشان راضی کنند.

فریدون مجلسی: وفاداری «عمان» به کشورهای عربی بیشتر از وفاداری به جمهوری اسلامی است/ تیم مذاکره‌کننده توانایی توافق ندارد

 به گزارش سایت خبری مدارا؛احتمال رسیدن به یک توافق بر سر برجام، با تحرکات اخیر تهران بالا گرفته است. به نظر می رسد ایران یک بار دیگر قصد کرده تا شانس خود را برای احیای برجام امتحان کند. از سوی دیگر کشورهای اروپایی این بار پای خود را از ماجرا کنار کشیده اند و از خود اشتیاقی برای احیای برجام نشان نمی‌دهند. با این حال طرف امریکایی رویکر روشنی به کلیت ماجرا ندارد. برخی از صداها برجام را مرده می دانند و برخی دیگر می گویند که تنها کاری که می شود کرد، پیشبرد دیپلماسی است.

خبرانلاین نوشت: با فریدون مجلسی دیپلمات پیشین و کارشناس مسائل بین الملل به گفتگو نشسته ایم:

به نظر می رسد که در یکی دو هفته اخیر تهران چراغ سبز خود را برای ادامه گفتگوهای احیای برجام نشان داده است. آیا امکان توافق بین دو طرف وجود دارد؟

میز مذاکره به نتیجه رسیده و دو طرف منتظر امضای طرف ایرانی هستند. طرف ایرانی هم موافقت نکرده و موافقت هم نخواهد کرد. برای اینکه طرف غربی اکنون دیگر امیدی به اینکه از جانب ایران سازگاری خاصی صورت بگیرد ندارد. زیرا آنها توقع دارند که ایران از خط قرمزهایشان در منطقه خطور نکند. جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کرده که بر سیاستهایش در خاورمیانه پایبند است و از آن عقب نمی کشد.

 

مطلوب ترین توافقی که ایران می‌تواند به آن دست پیدا چیست؟

بهترین توافقی که ایران به دست بیاورد این است که بتواند نیروهای دفاعی خود را حدالامکان حفظ کند و فعالیت های هسته ای خودش را در اختیار نظارت کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دهد و ثروت داخلی خود را صرفا صرف توسعه اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی داخل ایران کند. این نکته ای است که جمهوری اسلامی اگر به سمت آن برود، مطلوب خواهد بود.

برخی از کارشناسان به عملکرد مذاکره کنندگان فعلی اعتراض دارند. ایا این افراد توانایی یا میل به ایجاد یک توافق را دارند؟

این افراد تمایلی برای رسیدن به یک توافق ندارند. آنها خواهان برخوردی هستند که منجر به نابودی اسراییل شود و با این حساب میلی به توافقی که غرب از آنها انتظار دارد ندارند.

سفر وزیرخارجه ایران به عمان باعث شد تا بار دیگر زمزمه واسطه گری مسقط در مورد احیای برجام مطرح شخود. آیا عمان می تواند بار دیگر این نقش را بازی کند؟

عمان وابستگی های فرهنگی و اجتماعی با ایران دارد. جامعه این کشور نیمه بلوچی و نیمه عربی است و در رژیم گذشته هم در جنگ ظفار از همکاری ایران بهره بردند. آنها وفاداری به ایران دارند اما وفاداری عربی شان بیشتر است. عمان برایش بسیار مهم است که در ایران صلح برقرار باشد و به شکل یک کشور ثروتمند در عرصه بین المللی با استقلال برگردد و این کشور از روابطی که با ایران دارد بهره مند شود. چرا که به راحتی می تواند جای دبی را در ارتباط اقتصادی و بازرگانی با ایران بگیرد. مسقط تمایل دارد که تهران وارد مرحله سازگاری با سازمان ملل متحد و غرب شود. در زمان گفتگوهای منجر به برجام عمان کار وساطت را برعهده گرفت. آنها اکنون هم مایلند چه توسط ایران و چه به دعوت ایران این کار را دوباره قبول کند. اما وساطتی که نتیجه آن مثبت باشد. امروز طرف غربی و امریکا به صورت صریح تر خواهان تحمیل شرایط خود در مورد یک نوع سکون و ارامش در سیاست خارجی ایران هستند.

آیا می توان گفت که برجام از حوزه وزارت خارجه آمریکا خارج شده و به کاخ سفید رفته؟ با کنار رفتن رابرت مالی این شایعات بالا گرفته است.

در آمریکا اینطور نیست که کسی در کاخ سفید بخواهد دستور بدهد. امور خارجی در اختیار وزیر خارجه است و این وضعیت کماکان هم وجود دارد. بهانه های اخیر انها فقط جهت تاثیرگذاری روی طرف خارجی گرفته می شود و در نهایت کار به دست وزارت خارجه انجام می شود. انجا حساب و کتاب امور بین المللی با اندیشکده ها و اتاق های فکری است که سیاست دولت امریکا را شکل می دهند و با تغییر دولت ها و… هم خیلی سیاستها بالا و پایین نمی شود. دولت امریکا مدت ها در این فکر بود که بتواند با ایران کنار بیاید. اما آنها در حال حاضر سعی می کنند به هر قیمتی شده جمهوری اسلامی را به پذیرش اصول روابط بین الملل مورد نظرشان راضی کنند. رفت و آمدها و وساطت عمان برای اموری که از سوی ایران قابل پذیرش نیست ثمری نخواهد داشت.

اخبار مرتبط:
کوثری، نماینده مجلس: آژانس باید آمریکا و اسرائیل را محاکمه کند؛ پس از آن، در مورد اینکه مذاکره انجام شود یا خیر تصمیم‌گیری می‌کنیم
کوثری، نماینده مجلس: آژانس باید آمریکا و اسرائیل را محاکمه کند؛ پس از آن، در مورد اینکه مذاکره انجام شود یا خیر تصمیم‌گیری می‌کنیم

سردار کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مذاکرات در شرایط فعلی را بی‌معنا دانست و ادامه داد: در چنین شرایطی باید اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی توسط سازمان‌های بین المللی محکوم و آژانس نیز طبق قانون آنها را محاکمه کند و پس از آن باید در مورد اینکه مذاکره انجام شود یا خیر تصمیم‌گیری شود، در غیر این صورت مذاکره هیچ معنایی معنا ندارد.

مسیح مهاجری: گفت‌وگو با آمریکا از پشتوانه شرعی، قانونی، عقلی و عرفی برخوردار است / حکمرانان ما هرگز نباید از این روش عقلانی رویگردان باشند
مسیح مهاجری: گفت‌وگو با آمریکا از پشتوانه شرعی، قانونی، عقلی و عرفی برخوردار است / حکمرانان ما هرگز نباید از این روش عقلانی رویگردان باشند

تصمیم به گفت‌وگو با آمریکا و هر دولت دیگری که دارای موجودیت رسمی و قانونی است از پشتوانه شرعی، قانونی، عقلی و عرفی برخوردار است. مسئولان وزارت خارجه کشورمان نباید به خاطر بداخلاقی‌های مخالفان مذاکره با آمریکا و بدنویسی‌های آنها از مسیر صحیحی که انتخاب می‌کنند برگردند و یا درباره صحت و اتقان کاری که می‌کنند تردید به خود راه بدهند.

خبرگزاری فارس: ایران راداری در پایگاه آمریکایی العدید در قطر را هدف قرار داد
خبرگزاری فارس: ایران راداری در پایگاه آمریکایی العدید در قطر را هدف قرار داد

خبرگزاری فارس نوشت: اطلاعات بدست آمده نشان می‌دهد ایران راداری در العدید آمریکا را هدف قرار داد که نقش مهمی در ردیابی موشک‌های ایرانی و ارسال هشدار به صهیونیست‌ها قبل از حمله ایران داشت. همچنین گفته شده که این رادار تا هزاران کیلومتر در اطراف خود می‌توانست اطلاعات نظامی دیگر کشور‌ها از جمله ایران را به رژیم صهیونیستی بدهد. این نمونه رادار‌ها برای یافتن شلیک موشک‌های بالستیک و کروز برای هشدار زودهنگام استفاده می‌شوند.

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق محفوظ است