به گزارش سایت خبری مدارا؛ یکسال از شروع کار دولت سیزدهم گذشت اما چندان نتیجه مثبتی از رفتار سیاست خارجی آن نصیب مردم نشد و انتقادات جدی نسبت به عملکرد رئیسی و تیم سیاست خارجی او وجود دارد.برخی معتقدند وی با تکیه بر آرمان های انقلابی خود عملکرد بهتری از دولت شبه لیبرال روحانی داشته است برخی نیز معتقدند رئیسی با کنار گذاشتن رویه های پیشین سطح کیفی مذاکرات را پایین آورده است.از سوی دیگر مشکل دولت رئیسی صرفا برجام نبود و مسائل دیگری از جمله ارتباط با کشورهای منطقه و اتحاد با شرق نیز دیگر عملکرد های پیش رو دستگاه خارجی دولت او بود که آن هم دچار ابهاماتی است. برای بررسی موضوع فوق گفتوگو کردیم با سید حسین نقوی حسینی،نماینده سابق مجلس، که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
*سیاست خارجی دولت در یکسال اخیر تا چه حد ادامه برنامه های دولت قبل و تا چه حد اقدامات جدید دولت بوده است؟
دوم اینکه نگاه به شرق را به طور جدی دنبال کرد و روابط پایدار با چین و روسیه را در دستور کار قرار داد ، چین و روسیه دو مرکز اقتصادی فعال و پیشرفته جهان هستند ، دولت سیزدهم روابط پایدار و طولانی مدت بااین دوقدرت اقتصادی را به نتیجه رساند به طوری که در دولت روحانی چین و روسیه در مجامع بین المللی کنار آمریکا و اروپا قرار می گرفتند ولی امروزهمین کشورها در مجامع بین المللی مقابل آمریکا و در کنار ایران قرار میگیرند. سوم اینکه بهبود مناسبات و حل مشکلات با همسایگان در دستور کار سیاست خارجی دولت سیزدهم قرار گرفت، بهبود مناسبات با عربستان، امارات، ترکیه، ترکمنستان، آذربایجان، کویت، عمان و حتی افغانستان بهطور جدی درحال پیگیری است، چهارم اینکه حضور جمهوری اسلامی در سازمانهای منطقهای در دستور کار قرار گرفت، حضور ایران در شانگهای و بریکس ازجمله آنهاست و پنجم اینکه دولت سیزدهم برجام را در سیاست خارجی کوچک کرد؛ نه آنکه آن را رها کند و یا نخواهد به توافقی برسد بلکه اولا گره مسائل داخلی به برجام را بازکرد و ثانیا بنا را بر توافق عزتمندانه با لغو کلیه تحریمهای ظالمانه قرارداد؛ بنابراین حالا غربیها هستند که تعهد خود به برجام را باید نشان دهند. همانگونه که گفته شد دولت سیزدهم در سیاست خارجی در یکسال اول خیلی موفق بوده و قوی حرکت کرده، البته نباید منتظر نتایج فوری از این اقدامات و اثرات آن در داخل بود، اگر چه بیاثر نیست ولی قطعا در سالهای آتی نتایج و ثمرات خوبی در پی خواهد داشت.
*موانع اساسی سیاست خارجی در دولت رئیسی را چه میدانید و عملکرد یکسال اخیر دولت در حوزه سیاست خارجی را چگونه ارزیابی میکنید؟
البته دولت سیزدهم درسیاست خارجی با موانعی هم روبهرو است؛ مهمترین آنها خصومت و دشمنی آمریکا، رژیم صهیونیستی و همپیمانان آنهاست. بالاخره اینها ساکت نمینشینند و به هر طریق ممکن سعی میکنند جلو موفقیت ما در سیاست خارجی رو بگیرند ، اینها منتظر بودند تا با اعمال تحریمهای ظالمانه و فشار حداکثری ایران را منزوی وشکست دهند ولی حالا خودشان شکست خورده و منزوی شده آند و ایران باقدرت به سوی اهداف خود حرکت می کند ،بنابراین آنها هم مقابله میکنند.
*به نتیجهنرسیدن برجام در این دوره ناشی از خواست دولت بود یا ضعف دولت یا زیاده خواهیهای طرف مقابل؟
برجام و احیای آن هم خواسته غربیهاست و هم خواسته ایران ولی شرایط امروز دو طرف مثل دهه نود نیست ، امروز غربی ها هستند که باید به مطالبات به حق ایران تن بدهند ، امروز غربی ها به شدت نیازمند ایران و انرژی ما هستند و از اینکه ایران در کنار روسیه و چین قرار بگیرد شدیداً نگران هستند ، از سوی دیگر مطالبات ایران نیز خارج از چارچوب برجام نیست و ما مطالبه فرابرجامی نداریم ، غرب باید کلیه تحریم های ظالمانه علیه ایران رالغو کند ، ضمانت لازم برای انجام تعهدات را بدهد و کلیه پول های بلوکه شده ایران را آزاد کندوالا ایران به مسیر توسعه و پیشرفت هسته ای ادامه خواهد داد و غربی ها حدود این پیشرفت را خوب درک میکنند ، این مطالبات همه مطابق برجام است.
*ارتباط با شرق در این دولت خیلی شنیده میشود، دولت رییسی در شرق بدنبال چه میگردد؟
همانگونه که اشاره شد در دنیای امروز حوزه اقتصادی شرق با محوریت چین و روسیه حوزه اقتصادی بسیار قوی در عرصه جهانی است. ایران میتواند سهم مهم و در شأن خودش را ازاین حوزه اقتصادی برداشت کند، ایران به دنبال حضور فعال و موثر در حوزه اقتصادی شرق است تا با دادو ستد و مراوده دوجانبه بخشی از اقتصاد خود را فعال و تامین کند.