کد خبر : 187104
انتشار : ۱۴۰۱/۰۱/۲۱ - 12:36
دسته‌بندی : اسلاید، اجتماعی
چاپ

سد ایلیسوی ترکیه تبعات محیط‌زیستی بسیاری دارد/ساخت و سازهای بالای هزار و ۴۰۰ متر پوشش گیاهی را در تهران از بین برده‌است

اسماعیل کهرم به مدارا گفت: شهرداری‌ها بالای ۱۴۰۰ متر ساخت و ساز را غیرقانونی می‌دانند. به این دلیل که اگر در این ارتفاع ساخت و ساز شود، پوشش گیاهی از بین می‌رود. بعد ما باید پوشش گیاهی را در ۱۴۰۰ به بالا تقویت کنیم که اگر ریزگردها آمدند، از ایجاد آلودگی بر اثر گرد و غبار جلوگیری کند.

سد ایلیسوی ترکیه تبعات محیط‌زیستی بسیاری دارد/ساخت و سازهای بالای هزار و ۴۰۰ متر پوشش گیاهی را در تهران از بین برده‌است

اسماعیل کهرم، کارشناس محیط‌زیست در مورد گرد و غبار در ۲۶ استان کشور، علل و راهکار مقابله با آن به خبرنگار سایت خبری مدارا گفت: «این ریزگردها ۲ منشا داخلی و خارجی دارند. درست است که ترکیه سدسازی‌هایی داشته که یکی از عوامل بروز این گرد و غبار است اما مگر ما کم سدسازی کردیم؟ چقدر رودخانه خشک کردیم. چقدر دریاچه خشک کردیم. دریاچه ارومیه، پریشان، تالاب خورخوران و … . از طرفی ۳ تا ۴ برابر ظرفیت بیابان‌ها علف‌خوار مثل گوسفند و گاو و … به زمین‌ها فرستادیم و زمین را از پوشش گیاهی پاک کردیم. خاک لمس شده و باد که می‌آید ذرات خاک را بلند می‌کند و به این طرف و آن طرف می‌برد.»

او ادامه داد: «اما متاسفانه ایران در منطقه‌ای گرم و خشک قرار گرفته است. سوریه و عراق یک سو عربستان سعودی سوی دیگر قرار دارند. ترکیه هم تمام رودخانه‌های دجله و فرات را خشک می‌کند و همین سد ایلیسویی که تاسیس کرده، تبعات محیط زیستی بسیاری دارد. بنابراین هم عراق و سوریه هم ترکیه و هم عربستان  در ایجاد شرایط تولید این ریزگردها دخیل هستند. همچنین ماهواره‌ها نشان داده‌اند که حتی شرق آفریقا هم دخیل است. یعنی بادها خاک لخت و عریان آفریقا را پخش می‌کند.»

این فعال محیط زیستی گفت: «مساله تهران اما متفاوت است. شهرداری‌ها بالای ۱۴۰۰ متر ساخت و ساز را غیرقانونی می‌دانند. به این دلیل که اگر در این ارتفاع ساخت و ساز شود، پوشش گیاهی از بین می‌رود. بعد ما باید پوشش گیاهی را در ۱۴۰۰ به بالا تقویت کنیم که اگر ریزگردها آمدند، از ایجاد آلودگی بر اثر گرد و غبار جلوگیری کند.»

کهرم افزود: «می‌دانیم که هر هکتار از جنگل، ۷ و نیم تن ذرات معلق را جذب می‌کند. پس اگر بالای ۱۴۰۰ متر ساخت و ساز نداشته‌باشیم، پوشش گیاهی باعث جذب ریزگردها می‌شود و نمی‌گذارد که به تهران برسند. منتها پارتی بازی می‌شود. مثلا دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات را بالای ۱۴۰۰ متر ساخته است و نگذاشته آن بالا پوشش گیاهی رشد کند. البته تنها ساختمان این دانشگاه نیست. می‌گویند مقبره شهدا را هم می‌خواهند آن بالا بسازند. مگر قحطی جا است؟ بالای ۱۴۰۰ متر چه کسی می‌رود و فاتحه می‌خواند؟ بنابراین چون پارتی‌بازی در دستور کار آقایان قرار دارد، از رشد پوشش گیاهی جلوگیری شده و اجازه می‌دهد که ریزگردها به داخل شهر سرازیر شوند.»

او در پاسخ به سوالی مبنی بر وجود راهکار کوتاه مدت و فوری نیز گفت: «هیچ راهکار کوتاه مدت و فوری وجود ندارد. سعدی می‌گوید: سعدی به روزگاران مهری نشسته در دل/بیرون نمی‌توان کرد الا به روزگاران. ما لااقل ۵۰ سال است که داریم با طبیعت همین طور رفتار می‌کنیم. پس چطور می‌توانیم تصمیم فوری اتخاذ کنیم و راهکار کوتاه مدت‌مان جواب دهد. مثل آدمی که ۸۰ سال سیگار کشیده و همه ریه‌اش آلوده است. باید بگویم: إنا لله وإنا إلیه راجعون.»

اخبار مرتبط:
ابتکار: برای غنی‌سازی همبستگی ملی باید زندانیان سیاسی آزاد شوند
ابتکار: برای غنی‌سازی همبستگی ملی باید زندانیان سیاسی آزاد شوند

معصومه ابتکار نوشت: «باید» اول، در مورد رسانه ملی است که سال‌ها با سیاست‌های یکطرفه، صداهای متنوع را نادیده گرفته و اکنون در اداره طیف خاصی هست. اگرچه این روزها تغییراتی در آن مشاهده می‌شود، ولی این اتفاق در دوران‌های دیگری هم به صورت مقطعی و کوتاه رخ داد، اما به سرعت فراموش شد و حتی با برنامه‌هایی که چنین رویکردی داشتند، برخورد شد. در حالی که توجه به تنوع دیدگاه‌های مردم و گوناگونی سلایق از اهمیت بسیاری برخوردار است و صدا و سیما باید به نحوی عمل کند که مرجعیت ملی خود را بازیابی و اعتماد‌سازی کند.

۱۵۰۰ زلزله ناشی از انفجار در ۱۲ روز حمله اسرائیل به ایران!
۱۵۰۰ زلزله ناشی از انفجار در ۱۲ روز حمله اسرائیل به ایران!

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی در گفت‌وگو با «اعتماد» خبر داد که در طول حملات 12 روزه اسراییل به ایران و همچنین به دنبال حمله امریکا به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان در همین مدت، حدود 1500 انفجار ناشی از اصابت بیش از 3400 پرتابه در شهرهای محل حملات اتفاق افتاده که به تعداد انفجارها، حداقل 1500 زمین‌لرزه در محل انفجار رخ داده است.

تخت‌روانچی: هیچ تاریخی برای بازگشت احتمالی به مذاکرات توافق نشده است
تخت‌روانچی: هیچ تاریخی برای بازگشت احتمالی به مذاکرات توافق نشده است

معاون وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگویی با تاکید بر حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم به منظور اهداف صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود، بیان کرد که دولت آمریکا در صورت تمایل به ازسرگیری مذاکرات با ایران باید موضع شفافی درباره نفی حملات متجاوزانه بیشتر به ایران اتخاذ کند تا اعتمادسازی لازم برای تداوم روند دیپلماتیک انجام شود.

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق محفوظ است