به گزارش سایت خبری مدارا: نامه نیوز نوشت: سخنگوی دولت اعلام کرده است که احتمال تعیینتکلیف موضوع FATF در این هفته وجود دارد. همین اظهارنظر باعث ایجاد امیدواری نسبت به نتیجه بررسی آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام شد. با این حال، روزنامه کیهان و خبرگزاری فارس پذیرش FATF را زمینهساز براندازی و عاملی برای تشدید تحریمهای آمریکا دانستهاند. اکنون این پرسش مطرح است که آیا چنین موضعگیریهایی واقعبینانه است؟
عزتالله یوسفیانملا، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع گفت: «قطعا و یقینا، اگر مجموع شرایط موجود را در نظر بگیریم، ملاحظه میشود که سیاستگذاری در کشور برعهده نهادهای عالی نظام است. سیاست امری ایستا نیست که در یک نقطه بماند؛ بلکه ماهیتی پویا و در حال تغییر دارد. همهچیز در سیاست در حال شدن است، نه بودن. ممکن است امروز جنگ باشد و فردا صلح. برخی جریانها تصور میکنند سیاست عرصهای میان بد و خوب است، اما در واقع بسیاری از اقدامات که در ظاهر ناپسند به نظر میرسند، اگر در راستای منافع ملی باشند، میتوانند مفید تلقی شوند و بالعکس. سیاست در دنیا همین است و نمیتواند غیر از این باشد.»
او ادامه داد: «FATF نهادی مانند آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیست که ساختاری سلسلهمراتبی با رئیس و مرئوس داشته باشد؛ بلکه دفتری با یک دبیرخانه است که کشورهای عضو، با این باور مشترک که نباید به تروریسم کمک شود، در آن گرد هم آمدهاند. کشورهایی مانند چین، روسیه و حتی لبنان در زمان شهید سید حسن نصرالله که دوست ما هستند نیز این سازوکار را پذیرفتهاند. اگر قرار باشد در FATF تغییری ایجاد شود، این وظیفه کشورهای عضو است که اعتراض کنند و رئیسی وجود ندارد چه امری را تحکم کند. در مذاکرات متعددی که در زمینه قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین انجام شد و من در جریان آن بودم، چینیها میپرسیدند آیا ایران میتواند عضو FATF شود یا خیر؟ بنابراین، عضویت در FATF ضرورتی اجتنابناپذیر است.»
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «مخالفان FATF باید بهروشنی توضیح دهند که دلایل مخالفتشان چیست. اگر این سازوکار ضرری دارد، باید مشخص کنند که این ضرر از کجا ناشی میشود. نمیتوان صرفا با ضربالمثلها یا کلیگوییها با FATF مخالفت کرد. باید مشخص کنند که با چه استدلال یا تفسیری مخالفت میکنند. ما در مجلس این سازوکار را تصویب کردیم که در اصل مفهومی جز شفافیت مالی ندارد. وقتی مشکلی با شفافیت نداریم، چرا باید از پذیرش آن سرباز بزنیم؟»
یوسفیانملا در پایان گفت: «به باور من، برخی مخالفان FATF با انگیزه کسب موقعیت و قدرت سیاسی با این موضوع مخالفت میکنند. مخالفت با FATF کارکردی داخلی و انتخاباتی دارد و مخالفان آن برای قانعکردن طیف حامی خود مخالفت میکنند. آنها میخواهند اعلام ظهور و بروز کنند. مخالفت با FATF برای خودنمایی و عرضه خودشان در فضای سیاسی کشور است».