کد خبر : 337484
انتشار : ۱۴۰۳/۱۲/۲۷ - 11:34
دسته‌بندی : برگزیده ها، سیاسی
چاپ

عباس عبدی: نمی‌توان پذیرفت فساد ۳.۷ میلیارددلاری دولت سیزدهم بدون تایید مقامات سیاسی صورت گرفته باشد

۳.۷ میلیارد دلار فساد شده، هنوز هیچ خبر کاملی از جزییات فرآیند این فساد داده نشده است. من احتمال نمی‌دهم که پرداخت چنین مبلغ کلان ارزی آن هم در قحطی ارزی بتواند بدون تأیید مقامات سیاسی انجام شده باشد ولی مردم هنوز از این ماجرا و گردش کار آن اطلاعی ندارند در حالی که افراد عادی کوچک‌ترین حرفی بزنند که شائبه خطا داشته باشد، باید فوری پاسخگو باشند.

عباس عبدی: نمی‌توان پذیرفت فساد ۳.۷ میلیارددلاری دولت سیزدهم بدون تایید مقامات سیاسی صورت گرفته باشد

به گزارش سایت خبری مدارا: عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: عدالت هنگامی محقق می‌شود که قانون حاکم باشد. قانونی که البته عادلانه تنظیم شده باشد. همچنین ساختار‌های اجتماعی و اقتصادی در تعارض با تحقق عدالت نباشد. خیلی مختصر باید گفت هیچ کدام از این سه شرط را نداریم یا حداقل اینکه فاصله ما با وضعیت مطلوب زیاد است.

در باره رابطه قانون و عدالت باید اشاره کرد که عدالت امری ثابت و غیر قابل تغییر نیست. بلکه تابع شرایط و جامعه و خواست مردم است؛ بنابراین قانون عادلانه قانونی است که مطابق خواست عموم نوشته شود و از آنجا که این خواست نیز در عمل در حال تغییر است، پس قانون عادلانه نیز کمابیش حتی اگر شده با سرعت کم در حال تحول است. چنین قانونی را نمایندگان واقعی مردم می‌نویسند، نه کسانی که نماینده ۳ درصد مردم هستند.

نمونه آن مصوبه پوشش و حجاب است که نه شرعی است و نه عرفی. افرادی از خلال محدودیت‌های گسترده به نام نماینده عموم مردم به مجلس رفته و آن را تصویب کرده و می‌خواهند اجرا شود. این قانون واجد صفت عادلانه نیست به‌ویژه که اکثریت مردم با فلسفه آن مخالف هستند و اجرای آن نیز ناقض عدالت خواهد بود.

پس اولین گام برای رسیدن به عدالت اصلاح این نقیصه در کیفیت انتخاب نمایندگان مجلس است.

دومین گام اجرای بی‌طرفانه و کامل در اجرای قوانین عادلانه است. اگر قانونی عادلانه باشد ولی اجرای آن بی‌طرفانه نباشد، قطعا ناقض عدالت است. برای تحقق این هدف، قضات باید استقلال و نهاد‌های مدنی حق نظارت داشته باشند. حضور نهاد‌های مدنی در وضعیت بسیار ضعیفی است. وضعیت استقلال را هم رییس قوه خوب می‌دانند که چگونه است.

کافی است بگوییم که رسیدگی به اطلاعاتی که در باره املاک حوزه علمیه ازگل مطرح شد، همچنان مسکوت مانده یا اگر هم رسیدگی شده کسی خبری ندارد.

شفافیت رسیدگی‌ها و پاسخگویی شرط لازم برای اجرای بی‌طرفانه عدالت است. آقای محمد مهاجری یک مطلب کوتاه نوشت که ۲۰۰ نفر در وزارت راه دوره آقای رییسی حق مشاوره گرفته‌اند بدون اینکه حضوری داشته باشند. فوری همان شب در حالی که آماده خوابیدن بوده احضار شده که فردا اسناد خود را بیاورد ولی انواع و اقسام موارد دیگر ازجمله همان ملک ازگل مسکوت مانده است یا خبری از آنها نیست.

این نمونه‌ها متعدد است؛ حتی مواردی هم که رسیدگی و حکم صادر می‌شود، وضعیت متفاوتی با مسکوت گذاشتن ندارند. ۳.۷ میلیارد دلار فساد شده، هنوز هیچ خبر کاملی از جزییات فرآیند این فساد داده نشده است. من احتمال نمی‌دهم که پرداخت چنین مبلغ کلان ارزی آن هم در قحطی ارزی بتواند بدون تأیید مقامات سیاسی انجام شده باشد ولی مردم هنوز از این ماجرا و گردش کار آن اطلاعی ندارند در حالی که افراد عادی کوچک‌ترین حرفی بزنند که شائبه خطا داشته باشد، باید فوری پاسخگو باشند.

همچنین برخورد قضایی با سخنان اخیر محسن رفیق‌دوست را با دیگران مقایسه کنیم تا به عمق و گستره تفاوت در دادرسی پی ببریم.

اذعان می‌کنم که در دوره ریاست اخیر قوه قضاییه دادرسی‌ها به طرز معناداری بهبود یافته است، ولی تا رسیدن به جایی که اهداف اعلامی آقای رییس قوه را تأمین کند راه درازی در پیش است.

از سوی دیگر نوع و شدت مجازات‌ها نیز باید مطابق خواست جامعه باشد. نمی‌توان یک فرد عادی را برای سرقت ولو خشن که اغلب از روی بیکاری و فقر است به اعدام محکوم کرد در مقابل مقامات مسوول را در برابر ۳.۷ میلیارد دلار به پاس خدمات؟! قبلی که اگر هم داشته‌اند حقوق آن را گرفته‌اند با تخفیفات زیاد همراه کرد که در عمل هم جز اندک زمانی زندان نمی‌روند! به طور کلی مجازات‌های کنونی در قوانین جزایی ایران کارآیی کافی در بازدارندگی ندارند و بیش‌تر برای اقناع کوتاه‌مدت افکار عمومی و رفع شائبه است.

اخبار مرتبط:
سرلشکر باقری: پس از مرگ مهسا امینی سلاح به سمت ایران سرازیر شد
سرلشکر باقری: پس از مرگ مهسا امینی سلاح به سمت ایران سرازیر شد

سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح می‌گوید پس از مرگ مهسا امینی در سال ۱۴۰۱ از سمت کردستان عراق به سمت ایران سلاح سرازیر شد.

آخرین وضعیت پرونده‌ حادثه متروپل بعد از ۳ سال/ وکیل آسیب دیدگان: مجازات ۲۱ متهم پرونده جنبه بازدارندگی لازم را نداشت
آخرین وضعیت پرونده‌ حادثه متروپل بعد از ۳ سال/ وکیل آسیب دیدگان: مجازات ۲۱ متهم پرونده جنبه بازدارندگی لازم را نداشت

وکیل تعدادی از آسیب دیدگان حادثه متروپل با اشاره به اینکه برای ۲۱ متهم از مسئولان در این حادثه پرونده تشکیل و رای صادر شده بود، گفت: جریمه‌هایی که برای این افراد در نظر گرفته شده، به نظر من جنبه بازدارندگی لازم را ندارد. اگر مجازات‌ها تأثیرگذار نباشند، این تخلفات ادامه پیدا می‌کند. مجازات‌ها باید جنبه بازدارندگی داشته باشند تا از تکرار چنین حوادثی جلوگیری کنند.

حدود ۲۰ میلیون ایرانی در بافت‌های فرسوده زندگی می‌کنند
حدود ۲۰ میلیون ایرانی در بافت‌های فرسوده زندگی می‌کنند

معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: در کشور حدود هفت میلیون نفر در سکونتگاه‌های غیررسمی (حاشیه نشین)، ۱۰ میلیون نفر در بافت‌های فرسوده و سه میلیون نفر در بافت‌های تاریخی زندگی می‌کنند که مجموع مساحت این بافت‌ها به ۱۷۰ هزار هکتار می‌رسد.

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق محفوظ است