زومیت نوشت: یکی از مهمترین بخشهای ایمنی همانطور که بار معنایی نامش القاء میکند «رمزعبور» است. بنابراین، تغییر رمز وای فای اهمیتی زیادی دارد و در صورتی که امنیت آن پایین باشد، قطعاً میتواند اطلاعات شخصی شما را درمعرض خطر قرار دهد یا حتی حجم اینترنتی شما بدون اطلاع خودتان مصرف شود و ضرر مالی برای شما بههمراه داشته باشد. درنتیجه، اکیداً توصیه میکنیم که برای تغییر رمز وای فای تعلل نکنید. البته، راههای دیگری نیز برای تأمین امنیت وایفای وجود دارد؛ اما درحال حاضر به روش تغییر رمزعبور وایفای میپردازیم.
بهطورکلی همانطور که گفته شد یکی از روشهای محافظت از شبکه وایفای را میتوان رمزعبور روتر یا مودم و البته تغییر مداوم آن دانست. تغییر رمز وای فای بهصورت مرتب میتواند مانع استفاده سایر افراد از اینترنت شما شود. در این مقاله قصد داریم روش تغییر رمز وایفای را آموزش دهیم؛ بنابراین، مثل همیشه با زومیت همراه باشید.
عوض کردن رمز وای فای
اگر بهتازگی مودم وایرلس خریداری کردهاید یا حتی بنابه دلایلی مجبور شدید تنظیمات مودم خود را ریست کنید و بهحالت کارخانه برگردانید یا در صورتی که قصد دارید برای افزایش امنیت وای فای، رمز عبور را طبق برنامهای منظم تغییر دهید، بهطور کلی تغییر رمز وای فای روش سرراست و کوتاهی دارد که تقریباً در هر پلتفرم و سیستمعاملی که باشید مراحل مشابهی را باید طی کنید.
اما قبلاز اینکه سراغ آموزش روش تغییر رمز وای فای برویم بهتر است برخی نکات را دربارهی پروتکلهای امنیتی شبکهی وایفای بدانیم. از دههی ۹۰ میلادی (هفتاد خورشیدی) تاکنون الگوریتم امنیتی شبکهی وایفای دستخوش تغییرات زیادی بوده است تا همواره بهتر شود. این پروتکلها شامل WEP و WPA و WPA2 میشود که همگی یک هدف را دنبال میکنند؛ اما درعین حال تفاوتهایی دارند. پروتکلهای امنیتی وایرلس نه تنها ورود و اتصال هر کلاینتی را بررسی میکنند تا هرفردی نتواند به شبکه متصل شود، بلکه تمام دادههای شخصی که ازطریق امواج در هوا ردوبدل میشوند را نیز رمزنگاری میکنند.
اولین پروتکل امنیتی با نام WEP در سال ۱۹۹۹ میلادی (۱۳۷۸ خ.) ارائه شد و قرار بود که سطح ایمنی را برابر با ایمنی شبکههای باسیم بالا ببرد؛ اما پیکربندی آن بسیار دشوارتر از شکستن آن بود و دوامی نیاورد و در سال ۲۰۰۴ میلادی (۱۳۸۳ خ.) از رده خارج شد. یک سال قبلاز توقف پروتکل WEP، پروتکل WPA بهطور رسمی بهکار گرفته شد که اغلب WPA Personal نامیده میشد و از کلید PSK استفاده میکرد از سویی دیگر، نمونهی WPA Enterprise نیز وجود داشت که با استفاده از یک سرور احراز هویت برای تولید کلیدها و گواهیها کمک میگرفت. بااین حال، پروتکل WPA نیز به سرنوشت پروتکل قبلی دچار شد و نتوانست دربرابر آزمونهای نفوذ مقاومت کند و آسیبپذیریهای زیادی نشان داد.
پروتکل بعدی که در همان سال ۲۰۰۴ معرفی شد نسخهی دوم WAP با نام WPA2 بود که مهمترین بهبودی که تجربه کرد استفاده از استاندارد رمزنگاری پیشرفته AES بود. استاندارد AES مورد تأیید و استفاده دولت ایالات متحده برای رمزنگاری اسناد و اطلاعات فوقسری است؛ بنابراین، باید بهاندازهای مقاوم باشد که شبکههای خانگی را محافظت کند. البته، هردوی پروتکل WPA و WPA2 در قسمت حملات ازطریق WPS دچار مشکلات و آسیبپذیری بودند هرچند نفوذ به شبکههای محافظتشده با پروتکلهای WPA و WPA2 ازطریق این آسیبپذیری بین ۲ تا ۱۴ ساعت زمان میبرد؛ اما توصیه میشود درصورت استفاده از این پروتکلها، قابلیت WPS را غیرفعال کنید.
علاوهبراین، در سال ۲۰۱۸ میلادی نسخهی جدید پروتکل WPA با عنوان WPA3 معرفی شد که امنیت بسیار بیشتری فراهم میکرد. این پروتکل از فرایند رمزنگاری SAE مخفف Simultaneous Authentication of Equals بهره میبرد که حتی شکستن رمزعبورهای ضعیف را نیز دشوار میکند و بنابر ادعای IEEE مهاجم باید سالها برای شکستن آن وقت صرف کند. البته، این پروتکل هنوز فراگیر نشده است و در مودمهای خانگی کمتری ارائه میشود که قیمتهای بسیار زیادی دارند.
مهم نیست که تا چه اندازه این رمزنگاریها کارآمد و ایمن باشند درهرصورت شبکهی بیسیم آسیبپذیرتر از شبکهی متصل با سیم است و وجود کابل خود با توجه به محدودیتی که برای کلاینت ایجاد میکند، دستوبال مهاجمی که قصد دارد از بیرون شبکه نفوذ کند را نیز خواهد بست. اما، امروزه استفاده از مودم باسیم توجیه منطقی ندارد مگر اینکه واقعاً فرایندهای مهم و حساسی انجام میدهید درغیر این صورت شبکهی بیسیم امکانات بسیار بیشتری فراهم میکند فقط بهخاطر بسپارید که حتماً از پروتکل WPA2 بهعلاوهی رمزنگاری AES استفاده کنید و WPS را غیرفعال کنید.
مراحل عوض کردن رمز مودم با لپ تاپ
برای تغییر رمز وای فای در مرحله اول باید وارد صفحه پیکربندی مودم خود شوید. ۷ مرحله ساده پایین را دنبال کنید تا بهراحتی این کار را انجام دهید. بهطور کلی تغییر رمزعبور مودم در همهی مدلهای مودم مراحل مشابهی دارد اما سعی میکنیم حدالامکان چند برند مختلف را در ادامه بررسی کنیم.
۱: وارد صفحه تنظیمات مودم شوید