رضا داوری اردکانی: رضا براهنی از نوادر زمان ما بود
رضا داوری اردکانی در پیام تسلیتی برای درگذشت رضا براهنی نوشته است در دهههای ۴۰ و ۵۰ شاید براهنی کسانی را با نیش قلم خود آزرده باشد اما تا آنجا که او میداند و در حدی که براهنی را میشناسد او از سر دشمنی و کینتوزی با اشخاص، قلم نمیزد و به آنچه میگفت و مینوشت اعتقاد داشت.
به گزارش مدارا، رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم در پیامی درگذشت رضا براهنی، نویسنده، شاعر، منتقد ادبی و نظریهپرداز سرشناس را که پنجشنبه، پنجم فروردین ۱۴۰۱ درگذشت، تسلیت گفت.
در متن پیام داوری اردکانی چنین آمده است:
«هوالغفار
دریغ و تسلیت
درگذشت دکتر رضا براهنی برای اهل ادب و فرهنگ ایران و بهخصوص برای من که سالها با او بحثها و گفتوگوها و دوستیها داشتهام، یک ضایعه است. این ضایعه را به اهل ادب و فرهنگ ایران و البته به بستگان و فرزندان و همسر گرامیش تسلیت میگویم.
من درباره براهنی هر نظری داشته باشم نمیتوانم تردید کنم که او از نوادر زمان ما بود.
در دهههای ۴۰ و ۵۰ شاید کسانی را با نیش قلم خود آزرده باشد اما تا آنجا که من میدانم و در حدی که دکتر براهنی را میشناسم او از سر دشمنی و کینتوزی با اشخاص قلم نمیزد و به آنچه میگفت و مینوشت اعتقاد داشت.
براهنی شاعر و ادیب و رماننویس بود و نقد ادبی در ایران را اگر نگویم بنیان گذاشت، تعین و تشخص خاص بخشید.
این را هم میدانم که زندگی در دیار غربت تا چه اندازه برای او دشوار و ناگوار بود.
از خدای بزرگ آمرزگار مسئلت دارم که او را غریق دریای رحمت و مغفرت بیکران خویش فرماید و روحش را شاد کند.»
از جمله رمانهای بسیار خوانده شده رضا براهنی (زاده ۲۱ آذر ۱۳۱۴) میتوان به «آواز کشتگان»، «رازهای سرزمین من» و «روزگار دوزخی آقای ایاز» اشاره کرد، «طلا در مس»، «قصهنویسی»، «کیمیا و خاک» و «تاریخ مذکر» نیز از جمله آثاری بودند که رضا براهنی در حوزه نقد ادبی نوشت. در حوزه شعر نیز «خطاب به پروانهها و چرا من دیگر شاعر نیمایی نیستم؟» و «اسماعیلِ» او بارها و باها خوانده شدند و مورد بحث قرار گرفتند. رضا براهنی از اواخر دهه هفتاد خورشیدی در تورنتوی کانادا اقامت داشت و آنطور که فرزندش، اوکتای میگوید برای تشییع به ایران برگردانده خواهد شد.
تصمیم به خاموشی جشن، جلوهای از خودآگاهی جمعی بود؛ خودآگاهیای که معتبرترین مجوز آن، قضاوت و وجدان عمومی است نه دستور یک مقام اداری. این لحظه نمادین، نشان داد که قوام همبستگی اجتماعی در ایران تنها در سایه تنوع سلیقهها تجلی مییابد، نه در یکنواختی. وقتی کوچههای شهر به سکوت نشستند، شاهرگ های تجربه مشترک ما در برابر درد ملی به تپش افتاد.
پخشکننده فیلم سینمایی «پیرپسر» گفت: پس از پایان اکران «رها» فیلم دیگری جایگزین میشود و بعد از آن نوبت به اکران «پیرپسر» خواهد رسید، «پیرپسر» پروانه نمایش دارد و برای اکران هیچ حذفیات و ممیزی نخواهد داشت.