به گزارش سایت خبری مدارا: اقتصاد معاصر نوشت: بازار سرمایه در هفتهای که گذشته تحت تاثیر حواشی و خبرهای مربوط به مذاکرات سیاسی میان ایران و ایالات متحده پرنوسان بود. انتشار خبرهای مثبت و امیدوارکننده از دور چهارم گفتوگوها موجب شد تا شاخص کل بورس به بالای ارتفاع ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد صعود کند.
این در شرایطی است که با وجود رشد قیمتها در بازار دلار و طلا در روزهای ابتدایی هفته گذشته، شاخص کل بورس با اصلاح همراه شد و در نیمه دوم هفته، روند بازارها معکوس شد و بورس تهران در صدر بازدهیها قرار گرفت.
نگاهی به معاملات تالار شیشهای در هفته گذشته نشان میدهد نماگر اصلی بازار سرمایه در این مدت با رشد ۲.۱۳ درصدی همراه شد تا پس از سه هفته پیاپی جاماندهی از بازدهی شاخص کل هموزن، از این نماگر سبقت بگیرد.
میانگین ارزش معاملات هفته گذشته اما با افت نسبی در مقایسه با هفته قبلتر در محدوده ۱۴همت قرار دارد. به باور کارشناسان انتشار خبرهای ضدونقیض در خصوص مذاکرات سیاسی در هفته گذشته یکی از دلایل کاهش حجم معاملات در بازار سرمایه در این مدت قلمداد میشود. این در حالی است که با وجود ورود بیش از ۵ همت پول حقیقی به گردونه معاملات در روز دوشنبه گذشته، در مجموع برآیند تغییر مالکیت هفته به ۵۰۰ میلیارد تومان به نفع حقیقیها بود.
علاوه بر این در حالی طی روزهای پنجشنبه و جمعه فعالیت بازار سرمایه تعطیل بود که در این مدت خبرهای مربوط به مذاکرات سیاسی تحت تاثیر سفر دونالد ترامپ به کشورهای حاشیه خلیج فارس بود و از سوی دیگر، تصویب لایحه پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام هم از دیگر خبرهای مثبتی بود که به گوش فعالان بازارهای مختلف، به ویژه بازار سرمایه رسید.
در این میان اما برخلاف خبرهای خوب سیاسی که موجب تقویت امید در سهامداران در چند روز گذشته شد، ریسک قطعی برق و محدودیت خطوط تولید به خصوص در صنعت فولاد و سیمان هم دلنگرانیهایی را برای سرمایهگذاران در بازار سرمایه ایجاد کرده است. به باور کارشناسان مشکلات ناشی از تامین منابع انرژی برای صنایع مختلف موجب کاهش تولید در صنایع و در نتیجه عدم رشد درآمد و سودآوری شرکتها مطابق با افزایش قیمت دلار خواهد شد.
شاید به دلیل مشکلات مربوط به قطعی برق صنایع بود که امروز شاخص کل بورس و کلیت بازار سهام با وجود رشد صبحگاهی خود، در نیمههای معاملات امروز با افت مواجه شد تا در نهایت نماگر اصلی بازار سرمایه به رشد ۴ هزار واحدی بسنده کند، شاخص کل هموزن ۴۵۱ واحد منفی باشد و در فرابورس ایران، شاخص کل این بازار به رشد ناچیر ۷۳ واحدی قناعت کند.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۵ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۳۸ درصد معادل ۱۳۴ نماد معاملاتی مثبت و ۶۲ درصد معادل ۲۲۱ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۸۷ نماد فعال در این بازار، ۴۲ درصد معادل ۱۶۲ نماد معاملاتی مثبت و ۵۸ درصد معادل ۲۲۵ نماد منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات امروز، ۱۷ درصد معادل ۵۹ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۱۰ درصد معادل ۳۵ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۲۴ درصد معادل ۹۴ نماد با صف خرید و ۱۷ درصد معادل ۶۶ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات ارزش صفهای خرید نیز ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در برابر ۳۶۱ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.
علاوه بر این، ۸۵۴ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.
فعلا فعالان در بازارهای مختلف، به ویژه بازار سرمایه منتظر اعلام زمان برگزاری دوره پنجم مذاکرات سیاسی هستند و تا مشخص شدن این زمان، صنایع مختلف هم منتظر تعیین تکلیف قطعیهای برق و شاید پاسخ نامهای که امروز تشکلهای فولاد، سیمان، معدن و صنایع معدنی به رئیس جمهور زدند و خواستار رسیدگی به قطع برق و جلوگیری از توقف تولید و تعطیلی کامل کارخانجات شدند، باشد.